Column: 'Zomerstilte'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week was columnist Henk van Leeuwen iets later met aanleveren, maar dan toch zijn achtste column met de titel: ‘Zomerstilte’

Ja mensen, u merkt het al, de dagen worden weer korter en de zomer loopt op zijn einde. Inmiddels is de kaartverkoop voor de nostalgische filmavond al weer gestart en zijn bijna alle kaarten uitverkocht. Dat lezende realiseerde ik mij dat de september ‘feestmaand’ bijna is aangebroken.

Hoe is het afgelopen zomer eigenlijk verlopen op de Westeinderplassen? Het begon allemaal vrij heftig met logerende ‘Poelnomaden’ op de plas die alsmaar weigerden te vertrekken. Hoe is het daarmee afgelopen? Ik zal het u vertellen: op een enkeling na zijn ze vertrokken! De Gemeente Aalsmeer heeft namelijk zogenaamde ‘gebiedsverboden’ ingesteld. Ordeverstoorders kunnen een gebiedsverbod krijgen. Dit houdt in dat zij zich een bepaalde tijd (soms gedurende specifieke tijdstippen) niet in een gebied mogen bevinden. Een gebiedsverbod is een bestuursrechtelijke maatregel en kan worden opgelegd op grond van de APV. De gevolgen,  als zo’n ongewenste vreemdeling toch weer het gebied inkomt kunnen aanzienlijk zijn. Bijvoorbeeld inbeslagname van het vaartuig en dan zijn ze letterlijk nog verder van huis.

Met het vertrekken van deze lieden kon het seizoen voor de watersporters goed op gang komen. Ook de politie en de boa’s zagen effect van hun werk, partyboten zonder rondvaartvergunning en veiligheidskeuring werden weliswaar nog ongemoeid gelaten, maar ook daar wordt aan gewerkt. De openbare eilanden werden gemaaid en men was weer welkom. Zelfs de Zwanenburgbaan op Schiphol was enige tijd in onderhoud en daar viel ook geruime tijd niets van te duchten. Het nieuwe seizoensblad van de SAWP had niets dan lovende woorden en beelden over de Westeinderplassen dus laat maar komen de dagrecreanten. Visit Aalsmeer strooide het ene na andere positieve mediabericht de wijde wereld in.

En wat denkt u? Werd het druk op onze poel? Afgezien van een enkel weekend werd het deze zomer, met het invallen van de zomervakantie, angstvallig stil op de plas. Ikzelf wijdte het aan het slechte voorseizoen waardoor iedereen naar warmer streken verlangde. Op andere plassen dan de onze, was het wel redelijk druk, dus dat was het niet. Missen we recreatief de boot in ons dorp? Het lijkt er wel een beetje op. Gelukkig waren de boten van de rondvaart wel goed bezet en de opvarenden verbaasden zich ook over de ‘zomerstilte’.

Is het erg? Ik vind eigenlijk van niet, de relatieve rust op de plas is een verademing, ook voor de schipper. Geen tegenliggers die plotseling dwarsliggers worden omdat men het vaartuig niet beheerst. Relatieve stilte voor de storm, want in september krijgen we de verlichte botenshow (ik pleit er voor om er de “geluidsversterkte en tevens verlichte botenshow” van de maken) en als klap op de vuurpijl de Aalsmeerse Pramenrace.  Geniet nog maar even van deze  ‘zomerstilte’.

Henk van Leeuwen

Henk van Leeuwen (wie kent hem niet) is 66 jaar jaar geleden geboren op zolder bij opa en oma Van Leeuwen en woont, op een jaar na, zijn hele leven in Aalsmeer. Als Dipper medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de Pramenrace en Plaspop. Maar Henk is ook bestuurslid van de stichting Historisch Aalsmeer, een goede bekende van Sinterklaas en Radio Aalsmeer. Zijn boterham verdient hij als schipper bij Westeinder Rondvaart en is ook nog eens onbezoldigd havenmeester op het Praamplein. Met recht een ereburger van Aalsmeer.

Gepubliceerd: 26 augustus 2024 om 13:42 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×