Opgevoerde e-bikes: risico's en regels

Aalsmeer – Steeds meer elektrische fietsen (e-bikes) worden opgevoerd, wat betekent dat de snelheid of het vermogen van de fiets wordt verhoogd. Dit brengt echter risico’s met zich mee. “Een opgevoerde e-bike lijkt misschien onschuldig, maar je brengt jezelf en anderen in gevaar,” waarschuwt een verkeersveiligheidsexpert van komveiligthuis.nl. Een e-bike die harder dan 25 km/u gaat, of meer dan 250 watt motorvermogen heeft, wordt wettelijk gezien als een bromfiets. Dit betekent dat je verplicht bent een helm te dragen, een rijbewijs te hebben en je fiets te verzekeren.

Het opvoeren van een e-bike kan ook leiden tot hoge boetes en verlies van de fabrieksgarantie. “Veel mensen realiseren zich niet dat ze ook niet verzekerd zijn bij een ongeluk met een opgevoerde fiets,” aldus een woordvoerder.

De oproep is duidelijk: controleer regelmatig of je e-bike aan de wettelijke eisen voldoet en voorkom problemen. “Wees verstandig en rijd veilig,” klinkt het in de nieuwe campagne ’t kan hard gaan.

Samengevat mag een e-bike maximaal 25 km/u en een maximaal vermogen van 250 watt hebben. Daarnaast mag er geen gashendel op de fiets zitten ervoor zorgt dat die harder gaat dan 6 km/u zonder te trappen.

Foto: Pexels

Gepubliceerd: 10 september 2024 om 19:48 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×