Column Tjeerd Veninga: 'Lieve Gido'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over de Asielcrisis? Of de stikstofcrisis? Zijn de wolven al gepromoveerd tot wolven-crisis? Want ook dat is nieuwe politiek; als je iets heel graag wilt, dan zet je er ‘crisis’ achter en dan gelden er ineens andere wetten. Een mooie manier om complexe problemen heel simpel op te lossen. In de sport kan dat al een tijdje trouwens. Als je club niet vaak genoeg wint, roep je gewoon een trainerscrisis uit. Of een vormcrisis. Hoppakee, trainer eruit, budgetplafond aan de kant en lekker nieuwe spelers kopen van wat extra geleend geld. Simpel toch?

Is het een soort toverkracht, dat uitroepen van nieuwe crises, Gido? De snelste manier om uit te vinden of het echt werkt, is om er in de lokale politiek eens flink mee te experimenteren. En is Aalsmeer daar dan niet een ideale kandidaat voor? Wat kan er nou fout gaan? Zullen we een paar mooie crises uitroepen in Aalsmeer en kijken of het werkt?

Welke crises zullen we eens aanpakken in Aalsmeer?

Eerder heb ik wel eens bij je geklaagd over de Uiterweg, waar steeds meer water op kwam te staan. De weg zakt en het water stijgt. Maar het moet gezegd worden, die Uiterweg crisis is mooi bezworen na de recente werkzaamheden.

Dan is er de Meerlanden-crisis. Afval scheiden is geen probleem hoor Gido, maar dat die bakken slechts eens in de 2 maanden worden geleegd… En als ze teveel uitpuilen, worden ze voor ‘straf’ niet geleegd. Maar ook hier moet gezegd worden dat het geweldig was dat de groenbakken de hele zomer lang elke week werden geleegd. Dat bespaarde ons mooi de jaarlijkse ‘maden-crisis’. Tja, geen frisse column op de zaterdagmiddag, maar crises zijn wel vaker niet zo fris.

De rotonde-crisis dan? De afgelopen maand zag ik toch weer een aantal keer de ambulance medewerkers, gehurkt naast het zoveelste slachtoffer. Zeker, er is het een en ander verspijkerd aan de rotondes, maar deze crisis is helaas nog niet bezworen. En, lieve burgers, ook wij kunnen misschien iets meer opletten. Ik maak mezelf er enorm impopulair mee maar je hoeft niet met 50 km/uur over het fietspad met je e-bike of je fatbike. Automobilisten hoeven ook niet te wachten met remmen totdat hun bumper al boven het fietspad hangt. In principe kunnen die, ik zeg even iets geks, een metertje voor de haaientandjes al tot stilstand komen.

Ik krijg de smaak te pakken Gido. Op mijn werk ga ik maandag een balletje opgooien over de Vrije Dagen-crisis, want daar heb ik er veel te weinig van, vrije dagen. Crisis, Ik wil er gewoon twee keer zoveel! Thuis zal ik eens beginnen over de weekendklusjes-crisis, want daar heb ik er dan weer veel te veel van, al die rot huis- en tuin klusjes. Heb ik de snoei-crisis en de onkruid-crisis nog maar net achter de rug, word ik al weer geconfronteerd met een lekkage-crisis. Kan het wat minder hard regenen alsjeblieft?

Waar ik naar toe wil Gido, is dat we ophouden met van alles zomaar tot crisis te promoveren. We lijden aan een crises-crisis. We maken elkaar bloednerveus met al dat doem denken. En natuurlijk, het gaat om heel serieuze problemen, ik ben de laatste om dat te bagatelliseren. Maar problemen zijn een doodnormaal onderdeel van het leven. Problemen pakken we beet en die lossen we op. Dat doen we zelf, of we vragen het aan jou en je collega’s.

Ik wens je een crisis-loos eind van het jaar Gido. En als er verder nog iets is dat we voor je kunnen doen, of iets dat we moeten laten, dan kun je het ons altijd laten weten!

We spreken elkaar volgende maand weer verder!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester.

Foto: Pixabay (ter illustratie)

Gepubliceerd: 6 oktober 2024 om 15:18 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×