Aalsmeer – Vanaf nu krijgen afgeschoten ganzen in Noord-Holland een tweede leven: in de keuken. Om te voorkomen dat het vlees verloren gaat, zijn er vijf grote koelcellen geplaatst waar jagers en faunabeheerders de dieren snel en verantwoord kunnen opslaan. Daarna nemen poeliers en slagers het over, zodat de gans uiteindelijk op iemands bord kan belanden in plaats van in de afvalcontainer.
De koelcellen zijn onderdeel van het Faunabeheerplan Ganzen 2025-2031, dat zich richt op het beperken van schade aan landbouw en natuur, het vergroten van vliegveiligheid én het tegengaan van voedselverspilling.
Gedeputeerde Jelle Beemsterboer legt uit: “Het afschieten van ganzen blijft een zwaar middel, maar als het gebeurt, willen we dat het zorgvuldig gaat. Dankzij de nieuwe koelingen kan het vlees worden benut. Ik hoop dat mensen het ook eens gaan proeven.”
De koelcellen staan verspreid door de provincie. Handig voor jagers, die zo niet met een “riekende gans op de achterbank” hoeven te rijden.
Gepubliceerd: 3 september 2025 om 19:49 uur, geschreven door Elbert Huijts
Studio
De Oude Veiling
Marktstraat 19
1431 BD Aalsmeer
Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl