Locatie:

Museum JAN

Aanvang:

Vrijdag 30 oktober om 00.00 uur

Einde:

Donderdag 21 januari om 00.00 uur

Retrospectief surrealistische kunstenaar Hans Kanters

Van 30 oktober 2020 t/m 21 maart 2021 is in Museum JAN de tentoonstelling ‘Het surrealistisch theater – De magische wereld van Hans Kanters’ te zien. De surrealistische kunstenaar Kanters verwondert het publiek met zijn droomlandschappen vol fantastische wezens, die met grote precisie en vakmanschap geschilderd zijn. De tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van het unieke oeuvre van Hans Kanters.

Een ei dat zijn tong uitsteekt
Droomlandschappen. Visioenen. Zinsbegoochelingen. Stuk voor stuk onwaarschijnlijke taferelen, die je toch gelooft. Omdat je ze ziet, met eigen ogen. Een tafel die door de ruimte vliegt, een ei dat zijn tong uitsteekt, een rups met vrouwenbillen. Het is met recht een magische wereld die de schilder Hans Kanters (1947) zijn publiek voorhoudt. Verontrustend, mysterieus, humoristisch en erotisch. Niets is wat het lijkt in de kunst van Kanters. De metamorfose is eindeloos. Mensen worden dieren, dieren worden dingen, dingen worden weer mensen. Alles kan en alles mag. “De kunstenaar viert de vrijheid”, aldus de lijfspreuk van de schilder.

Een autodidact schilder
Al vijftig jaar geeft Hans Kanters acte de présence met zijn surrealistisch theater. Lange tijd woonde en werkte hij op Ibiza, maar tegenwoordig is Nederland opnieuw zijn thuisbasis. Alsautodidact brak de geboren Amsterdammer begin jaren zeventig door met zijn geschilderde fantasieën. Niet gehinderd door modes, tradities of dogma’s ging hij meteen zijn eigen weg. Dat hij een eenling is in de Nederlandse kunstgeschiedenis is daarmee overigens niet gezegd. Zelf voelt hij zich schatplichtig aan de schilders Melle en Carel Willink. Internationaal is er verwantschap met kunstenaars als Salvador Dalí en Max Ernst.

Museum JAN
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen

Gepubliceerd: 11 oktober 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×