Locatie:

De Oude Veiling, Marktstraat 19, 1431 BD Aalsmeer

Aanvang:

Vrijdag 27 mei om 20.00 uur

Entree:

€15,-

Lezing Pieter Waterdrinker

Schrijver, journalist en Ruslandkenner Pieter Waterdrinker komt vrijdag 27 mei naar de Oude Veiling voor een lezing over zijn nieuwste roman Biecht aan mijn vrouw én om zijn licht te laten schijnen op wat Poetin drijft met zijn ‘bevrijdingsoperatie’ van Oekraïne, een van de meest wrede oorlogen die je je maar kunt voorstellen. Deze lezing is een coproductie van KCA, Bibliotheek Amstelland en Boekhuis Aalsmeer.

Wanneer in februari 2022 Poetin’s oorlogsmachine Oekraïne binnenvalt denkt journalist Waterdrinker nog even als oorlogscorrespondent in Sint Petersburg te blijven. Maar het is al snel gedaan met de persvrijheid – als daar in Rusland ooit echt sprake van was  – en wordt het buitenlandse journalisten onmogelijk gemaakt om er nog te werken. En dus verlaten hij en zijn Russische vrouw Julia met hun twee poezen hun geliefde Sint Petersburg. Het is de vraag of ze ooit nog terug kunnen.

Ook tijdens de pandemie in het roerige jaar 2020 vindt het gezin Waterdrinker een tijdelijk onderkomen, in het Franse Tarn. Wanneer Waterdrinker in november van dat jaar enkele weken in het Schrijvershuis aan het Spui in Amsterdam verblijft, ziet hij zich plotseling geconfronteerd met een geheim uit zijn verleden dat zijn bestaan volledig op zijn kop zet. Biecht aan mijn vrouw is een even hilarisch als weemoedig relaas over de zin van het leven, over liefde, kinderen, trouw en ontrouw, over het verstrijken van de tijd en het onherroepelijke ouder worden.

Waterdrinker werkte jaren als journalist voor onder meer De Telegraaf, VPRO en Vrij Nederland. Vanaf 1996 vestigde hij zich permanent in Rusland en schreef hij diverse romans. Lenins balsem uit 2013 werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, maar bij het grote publiek brak hij pas door met Tsjaikovskistraat 40 en zijn optreden in Zomergasten 2018. Intussen is hij – terug in Nederland – als Ruslandkenner veelgevraagd gast in talkshows en helpt hij met zijn scherpe analyses de huidige situatie te duiden.

Kaartverkoop: via de KCA Ticketshop, Bibliotheek Amstelland en Boekhuis Aalsmeer.

(foto: Julia Lisnyak)

Gepubliceerd: 12 mei 2022

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×