Locatie:

Oude Raadhuis, Dorpsstraat 9 in Aalsmeer

Aanvang:

Zondag 3 september om 14.00 uur

Einde:

Zondag 8 oktober om 17.00 uur

Entree:

uw gift

Expositie Ode aan Toon de Haas & Adri Markus

“Alles kan geschilderd worden.” Het was de lijfspreuk van beeldend kunstenaar Toon de Haas. Met zijn vrouw Adri Markus vormde hij een bijzonder kunstenaarsechtpaar dat even bijzondere kunst voortbracht. Toon, Adri en hun kunst staan t/m 8 oktober 2023 centraal in de expositie in Het Oude Raadhuis van KCA. Een ware ode aan twee bijzondere mensen.

De expositie werd zondag 3 september onder enorme belangstelling van liefhebbers van beide kunstenaars, geopend door letterkundig historica Marijke Barend, bij wie Adri studeerde. Oud burgemeester van Amstelveen, groot liefhebber van de kunst van Toon de Haas, had een videoboodschap gestuurd.

De expositie laat de grote verscheidenheid van het werk van Toon de Haas (1929 – 2015) zien. Hij maakte tot op hoge leeftijd enorm veel schilderijen – van portretten tot landschappen en stillevens – in zijn atelier aan de Molenweg in Amstelveen.

Zijn vrouw, de Aalsmeerse Adri Markus, was eveneens begenadigd kunstenaar. Haar werk bleef – wellicht ten onrechte – in de schaduw van dat van Toon. Zij ging zich toeleggen op het schrijven – het schilderen met woorden – en zij bleek daar een groot talent voor te hebben. Adri overleed in 2022, 67 jaar oud.

Haar vriendinnen – kunstenaar Karin Borgman en kunstliefhebbers Ansje en Henny Weima – vonden het de hoogste tijd om het werk van Toon & Adri naar Aalsmeer te halen voor deze prachtige overzichtstentoonstelling.

Alle werken van Toon – behalve de portetten die hij maakte van Adri – zijn te koop, de opbrengsten worden door de familie geschonken aan goede doelen die Adri na aan het hart lagen.

Gepubliceerd: 7 september 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×