Blikopener Radio

Blikopener Radio #96 - Illyaz Nasrullah, een verdoofd klimaatgeweten, satelliet invasie, Energy Vault, energieopslag en gasloos wonen in praktijk

In deze aflevering is Ilyaz Nasrullah onze gast. Ilyaz is digitaal strateeg en o.a. columnist voor Trouw. Daar schrijft hij over technologie, digitalisering en het effect ervan op ons als mens en samenleving. Hij schreef onlangs een opinie stuk over hoe ons ‘klimaatgeweten’ door mensen als Elon Musk wordt 'verdoofd'. Als we teveel vertrouwen dat alle klimaatproblemen door techniek worden opgelost, missen we de urgentie om ook de noodzakelijke veranderingen in gedrag en systemen door te voeren. Daarover gaan we met hem in gesprek.

In de Week van... komt Elon Musk weer aan bod. Ditmaal vanwege zijn bedrijf Starlink, dat inmiddels zo'n 2000 satellieten in een baan om de aarde heeft draaien. Wat zijn de (bij)effecten hiervan? Kunnen we straks nog wel ongehinderd naar de sterren staren? De Zwitserse startup Energy Vault houdt zich bezig met het opslaan van energie door middel van zwaartekracht. En tenslotte een luistertip bij De Correspondent: "Wat maakt kleren ‘duurzaam’? Hoe ze worden gemaakt – maar ook wat je er zelf mee doet".

We sluiten af met columnist Sanne Roemen, terug van weggeweest! Zij heeft niet stilgezeten en woont inmiddels volledig gasloos in haar nieuwe woning. We praten over dit proces en hoe dit in praktijk bevalt.

Uitgezonden: 24 januari 2022

Blikopener Radio:
Blikopener Radio geeft scherpte en inzicht in een tijd waarin (technologische) ontwikkelingen en creatieve innovaties super snel gaan. Hoe zetten we dit in voor een betere wereld en waar zit de winst voor het klimaat? Nieuwe perspectieven op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatbestendigheid en future-proofing. Wat gebeurt er allemaal al voor moois? We leggen het in normale taal uit en spreken interessante gasten en experts. Samen verwonderen, inspireren en duiden we.

Het vaste presentatieteam bestaat uit ondernemers Esther Gons en Lennart Bader, redactioneel ondersteund door Mireille Hoogerbeets. 

Met afwisselend interessante columns van Jojanneke van den Bosch (jojanneke.me, helpt dappere veranderaars) , Sanne Roemen (faciliteert co-creatie voor een betere wereld), Dimitry Vleugel (presenteert de podcast The Smart Ones) en Rixt Herklots (Una Collective, strijd voor gelijkheid vrouwen).

Programmamakers:
Esther Gons, Lennart Bader en Mireille Hoogerbeets

Afleveringen:

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×