De Praam & Penta Podcast

Deze zomer is er 5 weken lang elke zaterdag de Praam en Penta Podcast. Hoe meer presentator Erik zich met de Pramenrace bezighoud hoe meer verhalen hij tegenkomt. Verhalen die het waard zijn om vast te leggen. Maar vooral, om door te vertellen. En daarom: na ruim 20 jaar toekijken en vijf jaar meedoen (waarvan vier jaar als schipper), maakt hij dit jaar de Praam en Penta Podcast. Daarvoor gaat hij op bezoek bij de kopstukken en hoofdrolspelers uit de Pramenracewereld.

Aflevering 1: Over het grondleggers. Aan tafel bij De Illegale Peurders (DIP), de grondleggers van de Aalsmeerse Pramenrace. Wie zijn ze? Hoe kwamen ze bij elkaar? Hoe ontstond de eerste pramenrace? Dat en meer in de eerste aflevering van de Praam en Penta Podcasts.

Aflevering 2: Over de eerste races. Één Race maakt nog geen dorpstraditie. Nog niet uitgepraat met Dé Dippers hebben we het over het vervolg van die allereerste pramenrace in 1987. Hoe ontwikkelde de race zich tussen editie 2 en 10?

Aflevering 3: Over de organisatie. Te gast op het hoofdkwartier van het SPIE-Bestuur, dé organisatie van de Pramenrace. Wat komt er allemaal kijken om een Pramenrace te organiseren? Waarom steken de bestuursleden zo veel tijd in een race, die ze zelf niet varen? En welke prijs hadden ze altijd nog eens willen winnen? Dat en meer in de derde aflevering van de Praam en Penta Podcast.

Aflevering 4: Over het Gezag. Vanaf het prille begin hangt er een zweem van illegaliteit rondom de Pramenrace. In het centrum van de Aalsmeerse macht praat ik met burgemeester Oude Kotte, Oud-Burgemeester Hoffscholte en oud-wijkagent Erik van de Brun. Hoe ga je als gemeente, politiek én politie om met een Pramenrace? En hoe zit het met de gemeentepraam, omkoping, het praamplein en die hooibalen?

Aflevering 5: Over Pramen en Penta’s. Al sinds de eerste race is zijn er twee ijzeren regels bij de Pramenrace: je vaart in een praam, voortgedreven door een Penta U21 of U21s. Wat is er zo bijzonder aan deze boten en motoren? En Hoe gaat de Pramenrace met dit iconische duo de toekomst in? Ik ga op zoek naar de antwoorden bij botenbouwers en Penta-kenners.

Met heel veel dank aan:
Voor archiefonderzoek; De Nieuwe Meerbode, Stichting Oud Aalsmeer en een enkele Dipper.
Alle gasten; Stichting Pramenrace In Ere (SPIE), De Dippers, De Gemeente Aalsmeer, Politie Amsterdam-Amstelland.

Vormgeving: Anna-Maria Mantel-Giannattasio
Techniek: Niels Tenhagen
Redactie: Erik Kreike
Muziek intro & outro: Remix van “Aalsmeer” van Jan Leliveld door Robin Kesting.

Programmamakers:
Erik Kreike

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×