Kunstgrasvelden in Aalsmeer ook veilig volgens RIVM

Volgens het op dinsdag 20 december vrijgekomen rapport van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat veilig is. Ook de kunstgrasvelden in Aalsmeer en Kudelstaart bevatten deze korrels.

Geen risico’s
In rubbergranulaat zitten weliswaar verschillende stoffen waaronder schadelijke zoals PAK’s. Maar deze stoffen zitten min of meer ‘opgesloten’ in de korrels en komen beperkt vrij. Alleen als deze stoffen in het lichaam komen, kunnen ze mogelijk schade aanrichten. Volgens het RIVM zijn er geen risico’s voor de gezondheid van de gebruikers van de velden. Uit de beschikbare wetenschappelijke gegevens is geen verband aangetroffen tussen sporten op kunstgras en gezondheidsproblemen.
Belangrijke conclusie van het RIVM is dat de gezondheid en de veiligheid van onze sporters niet in gevaar is geweest. De gemeente Aalsmeer volgt ook nu weer de uitkomsten van het RIVM onderzoek en adviseert om gewoon te blijven sporten op kunstgrasvelden.

De gemeente alert op ontwikkelingen
Rubbergranulaat moet voldoen aan de norm voor zogenoemde mengsels. Momenteel doet het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) onderzoek om te bezien welke norm (mengsels of consumentenproduct) voor rubbergranulaat wenselijk is.
Het RIVM heeft de afgelopen periode ook een onderzoek afgerond naar de consumenten-norm voor rubberen valdempingtegels. De resultaten van dit onderzoek worden binnenkort verwacht.

De gemeente Aalsmeer laat weten dat ESA en betrokken clubs veelvuldig contact hebben over de ontwikkelingen rond de kunstgrasvelden en stemmen de communicatie op elkaar af.

Gepubliceerd: 21 december 2016

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×