100 jaar watersportvereniging Westend

Over een maand, op 5 mei, is het precies honderd jaar geleden dat de Aalsmeerse watersportvereniging Westend het levenslicht zag. Dat wordt gevierd met een gedenkboek en speciale jubileumactiviteiten.

Negentien watersportliefhebbers richtten op 5 mei 1917 watersportvereniging Westend op. Dat gebeurde in de woonark van Hein Kersken, in de buurt van het huidige surfeiland. De ark werd ook het voorlopige onderkomen van de vereniging. Vanaf het begin waren er nauwe banden tussen Westend en Jachthaven Dragt. Een belangrijke financier van Dragt was J. Kaptein, die behoorde tot de oprichters van Westend. Ook huurden verschillende leden een ligplaats in de jachthaven.

Clubgebouw
Toen bij Westend de behoefte ontstond aan een eigen thuishonk, was de stap naar de jachthaven aan de Stommeerweg snel gezet. In 1927, tien jaar na de oprichting, betrok Westend een eigen clubgebouw dat speciaal voor dit doel was gebouwd in de jachthaven. Tot op de dag van vandaag is dit het thuis van de vereniging.

198 palen
Het houten gebouw werd ontworpen door clublid Ernst Ruhwandl, een Duitse architect die in Nederland verzeild was geraakt. Hij ontwierp een vierkant gebouwtje van 10 bij 10 meter in de stijl van de Amsterdamse School. Een uniek gegeven is dat het clubhuis in de Kleine Poel werd gebouwd, op 198 houten palen zodat het water er onderdoor stroomt. Vanaf het land is het alleen bereikbaar via een steiger. Door het terras aan alle zijden kan er altijd in de luwte worden aangelegd. Het werd geschilderd in de kleuren van de Aalsmeerse vlag, die terugkeren in de verenigingsvlag.

Watersportverbond
Het clubgebouw neemt in de geschiedenis van Westend een markante plaats in. Niet alleen heeft het de status van gemeentelijk monument, het is ook de plaats waar in vroeger jaren vele wedstrijden begonnen en eindigden. Westend was de dertiende vereniging die zich aansloot bij het Watersportverbond, dat tegenwoordig zo’n vierhonderd leden telt. Het was destijds een prominente vereniging die regelmatig wedstrijden organiseerde, ook met internationale deelnemers. Een bekend lid was H.C.A. van Kampen, de hoofdredacteur van de Waterkampioen.
In de jaren tachtig werden de houten palen onder het clubgebouw vernieuwd. Het monument vereist regelmatig onderhoud, waarbij alles zoveel mogelijk in originele staat wordt gehouden. Het clubgebouw wordt nog altijd intensief gebruikt door de ongeveer 75 leden. Het is een hechte club, waarin gezelligheid en elkaar ontmoeten de belangrijkste ingrediënten zijn.

Jubileumviering
De jubileumcommissie bestaande uit Bob Verburg, Joost Hoffscholte, Tom Kramer, Robbert Reijn en Raymond Dwinger organiseert op 5 mei 2017, precies honderd jaar na de oprichting, eenjubileumviering voor de leden. Op 27 mei is er een receptie voor relaties en belangstellenden in het clubgebouw. Ook verschijnt in mei een gedenkboek over de clubgeschiedenis, samengesteld door Frits Koopman en Huib de Vries. Behalve voor leden is het boek ook verkrijgbaar voor belangstellenden. Voor meer informatie over Westend: www.wvwestend.nl

Bron: WV Westend
Foto: Tom Kramer

Gepubliceerd: 5 april 2017

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×