Plannen voor renovatie gemeentehuis

Aalsmeer heeft een mooi gemeentehuis en mag daar trots op zijn. Het is een pand met een monumentale status, ontworpen door de bekende Aalsmeerse architect Berghoef. Sinds de bouw in 1960 heeft er geen grootschalig onderhoud meer plaatsgevonden. Om het gebouw te behouden voor de toekomst is een ingrijpende renovatie dringend nodig. Tegelijkertijd wil de gemeente het gebouw verduurzamen. Vorig jaar is de raadzaal gerenoveerd. Nu komt het college met plannen voor renovatie van de rest van het gebouw.

Flinke investering
Burgemeester Jeroen Nobel: “De renovatie van het gemeentehuis vraagt een flinke investering, maar we willen dit prachtige gebouw natuurlijk behouden voor de toekomst. Het is na 50 jaar nu echt tijd om actie te ondernemen. Het ‘Huis der gemeente’ is het bestuurlijk centrum van Aalsmeer en moet een representatieve ruimte zijn, waar inwoners zich welkom voelen.”
Uitgangspunten bij de bouwplannen zijn: renoveren, verduurzamen, betere toegankelijkheid en behoud en versterking van de monumentale waarde.

Renovatie en achterstallig onderhoud
Het grootste deel van de werkzaamheden aan het gemeentehuis bestaat uit het oppakken van achterstallig onderhoud en het vervangen van verouderde materialen. Het gaat hierbij o.a. om de aanpak van stankoverlast, lekkages, rottende meerpalen, verouderde leidingen, riolering, kozijnen, enz. Bij de renovatie van de raadzaal zijn de kroonluchters in oude glorie hersteld, maar wel met LED verlichting. En bij de vervanging van de glaswand aan de zijkant van het gebouw is de oorspronkelijke kozijndetaillering teruggebracht. Daarnaast wordt een aantal ruimten in het souterrain, op de begane grond en de eerste verdieping verbouwd, zodat die beter gebruikt kunnen worden door inwoners, maatschappelijke instellingen en de gemeente.

Verduurzaming
Bij verduurzaming en innovatie van het gebouw gaat het om isolatie van onder meer het dak, de gevels, de kozijnen en de ramen en verduurzaming van de verlichting met LED en van de CV installatie met warmtepompen. Op het dak zijn circa 300 zonnepanelen gepland. Ook in het gebruik van het gebouw wil de gemeente een duurzaamheidsslag maken door gebruikers bewust te maken van het verbruik van water, licht, papier, etc.

Betere toegankelijkheid
Het huidige gemeentehuis is niet optimaal toegankelijk. Dat geldt zowel voor de entree als in het gebouw zelf. Plan is een nieuwe, transparante buitenlift aan de zijkant te bouwen waarmee alle verdiepingen bereikbaar zijn. De huidige buitenlift wordt verwijderd en de entree met de gedenksteen in de oorspronkelijke monumentale staat teruggebracht.

Bron: gemeente Aalsmeer

Gepubliceerd: 16 mei 2017

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×