Laat je huis veilig achter in de vakantie

Koffers gepakt, auto volgeladen. Heerlijk een paar weken op vakantie. Gas en lichten uit, ramen en deuren op slot… en dan met een goed gevoel op vakantie! Tot je een paar weken later heerlijk uitgerust thuiskomt en je hele huis overhoop is gehaald. Een inbraak! Jaarlijks overkomt dit zo’n 15.000 vakantiegangers. Moet je dan maar niet meer op vakantie gaan? Of had je het kunnen voorkomen?

Signalen
Een oplettende dief constateert heel snel of iemand niet thuis is. Doordat post en kranten zich zichtbaar opstapelen in de brievenbus of op de deurmat bijvoorbeeld. Of keurig gesorteerd in het zicht op tafel liggen. Ook valt het al snel op als er ’s avonds maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer branden en de lamellen ook overdag potdicht zijn. Allemaal signalen dat de bewoners weg zijn.

70% achterdeursloten zeer slecht
Je huis duidelijk onbewoond achterlaten, vergroot de kans op inbraak. Die vindt in de meeste gevallen plaats via de achterzijde, bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot een ‘makkie’ is of dat het een zware klus gaat worden. Meestal kiest hij voor de makkelijkste optie. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 70 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft dat een inbreker met schroevendraaier en   tang binnen 1 minuut binnen is. En dán heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar jouw waardevolle spullen.

Ouderen minder slordig
Onderzoek door de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, toont aan dat de oudere generatie (ouder dan 60 jaar) voorzichtiger is. Ze laten bijvoorbeeld regelmatig kranten en post weghalen en vragen hun buren om een oogje in het zeil te houden.

Tips
Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen volgen hieronder een aantal eenvoudige tips:

* Plak een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/ deurmat regelmatig te legen. Leg de post niet in stapeltjes op tafel, maar uit het zicht, in een kast bijvoorbeeld.

* Berg juwelen en andere kostbaarheden op, natuurlijk in een gecertificeerde kluis.

* Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaliter ’s avonds aanhebt en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan.

* Doe je je lamellen of gordijnen normaal gesproken helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze half open zodat je overdag en ’s avonds wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker stiekem naar binnen, dan kan hij niet de complete ruimte overzien.

* Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen.

* Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden en post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent.  Of stel je privacy-instellingen van Facebook zodanig in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.

* Doe de inbraakpreventiecheck via www.inbraakmislukt.nl

Zo verklein je de kans op inbraak en ga je ontspannen met vakantie!

Bron: Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

Gepubliceerd: 25 juni 2017 om 10:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×