Politie maakt zich zorgen om lachgas

De politie Aalsmeer-Uithoorn maakt zich zorgen, want  al een behoorlijke tijd komen zij op hangplekken in de buurt lege lachgaspatronen tegen. Het recreatief gebruik van lachgas is al enige tijd een trend onder met name jongeren. De verkoop en het gebruik van lachgas is legaal in Nederland. Het gebruik van lachgas in het verkeer is echter wel strafbaar. Daarnaast is het rond laten slingeren van gebruikte lachgaspatronen een doorn in het oog van veel mensen.

Bevroren lippen
Lachgas wordt veelal ingeademd via een ballon, die opgeblazen is met lachgas. Het lachgas komt uit een patroon, of cilinder en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Lachgas is niet direct uit de spuitbus in te ademen, dan bevriezen namelijk je lippen.

Kortdurende roes
Het effect van een middel wordt niet alleen bepaald door het middel zelf, maar ook door persoonsgebonden factoren (zoals de verwachting, ervaring met het middel, ziektegeschiedenis) en de omgeving waarin het wordt gebruikt (bijvoorbeeld rustig, druk, vertrouwd, onveilig). De beschreven effecten kunnen per persoon dus verschillen, maar valt als volgt  samen te vatten: het zorgt voor een kortdurende roes, sterk, maar kortdurend gevoel van euforie en een kortdurende vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid.

Niet zonder risico’s
Ondanks dat het gebruik van lachgas legaal is, is het niet geheel zonder risico’s. Vooral in combinatie met andere middelen of bij overmatig of verkeerd gebruik, kan het gebruik van lachgas gezondheidsklachten met zich meebrengen met in sommige gevallen de dood tot gevolg.

Voor meer informatie over lachgas kunt u terecht bij: https://www.drugsinfo.nl/publiek/drugs-abc/middel/?id=114

Wilt u het gebruik van lachgas bespreekbaar maken met uw kind, dan kan de video van deze vlogger een opening bieden voor een gesprek:
https://www.youtube.com/watch?v=a9hohfyo12k

Bronnen: polite Aalsmeer- Uithoorn en www.drugsinfoteam.nl
Foto: Lachgas dat is lachen! Of niet soms? (politie Aalsmeer-Uithoorn)

Gepubliceerd: 14 juli 2017 om 18:32 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×