Haarlemmermeers eerste infrastructuur ontdekt

In het zojuist verschenen blad Oud Nuus van de stichting Oud Aalsmeer staat een afbeelding van de aanleg van de eerste infrastructuur van de latere gemeente Haarlemmermeer. Op een prent van het gezicht op Aalsmeer vanaf het Haarlemmermeer, is een dijk zichtbaar op de plek waar nu de Aalsmeerderdijk bij Aalsmeerderbrug ligt. Maar dan tachtig jaar voor de droogmaking van het meer!

Volgens historicus Jan Willem de Wijn, die de ongedateerde prent ontdekte in het Noord-Hollands Archief, moet de tekening in 1768 gemaakt zijn. Het afgebeelde stuk dijk werd namelijk volgensmgegevens van Rijnland in dat jaar aangelegd. En in het stuk open water rechts naast de dijk werd een jaar later pas een dijkstuk aangebracht. Dan moet tekenaar Pieter Idserts zijn schets dus wel in 1768 gemaakt hebben. Overigens is De Wijn komende maandag te gast in de talkshow ‘Door de Mangel’.

Eerste infrastructuur
De hele dijk tussen Leimuiden en Nieuwe Meer werd in delen tussen 1767 en 1777 aangelegd als een waterkering met een ringvaart erachter. Bij de droogmaking van het Haarlemmermeer werd deze dijk hergebruikt (en aangedikt) en werd de vaart een waterberging, de huidige Ringvaart.

Dankdag voor dijk
De dijk heeft Aalsmeer in de achttiende eeuw inderdaad gered van de woeste golven van de ‘waterwolf’ Haarlemmermeer. Geschiedschrijver Gevers van Endegeest schreef in 1852 een kloek boek over de inpoldering van het Haarlemmermeer. Over de oostzijde van het meer (dus de kant van Aalsmeer) vermeldde hij dat de polderdijk over een grote lengte: “gevestigd was op en tegen, of in vereniging gebragt met de bestaande dijkwerken ter beteugeling van het Haarlemmermeer uit de bijdragen van de Staten van Holland.”
Toen de Staten van Holland in 1767 hadden besloten geld vrij te maken voor de redding van Aalsmeer en achterliggende landen, besloot het dorp daarop om een jaarlijkse dankdag te houden.

De nieuwe Oud Nuus is in de Aalsmeerse boekhandels verkrijgbaar en kost 6 euro. Maar een lidmaatschap van Oud Aalsmeer (met vier gratis nummers per jaar) kost slechts  €21,20. Aanmelden als lid van Oud Aalsmeer kan door een mailtje naar info@stichtingoudaalsmeer.nl.

Gepubliceerd: 19 juni 2018 om 7:28 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×