Problemen met noodstroom oorzaak stroomuitval Schiphol

Op 29 april 2018 heeft een spanningsdip in het hoogspanningsnet van Tennet geleid tot een onderbreking van de stroomvoorziening op een deel van Schiphol. Dit heeft geleid tot uitval van een aantal belangrijke operationele processen op Schiphol. Dat is de tussentijdse conclusie van het onderzoek dat TNO in opdracht van Schiphol uitvoert om de oorzaak boven water te krijgen.

Opeenvolging gebeurtenissen
De verstoring van kritieke operationele processen op de luchthaven is volgens TNO veroorzaakt door een opeenvolging van gebeurtenissen in de stroomvoorziening en het datanetwerk. Zo kende een (tijdelijke) noodstroominstallatie in Terminal 3 afwijkende instellingen ten opzichte van andere noodstroomvoorzieningen, stonden drie groepen niet goed ingesteld en is de maximale belasting van de noodstroomvoorziening overschreden. Na herstel van de stroomvoorziening stuitte Schiphol ook op enkele problemen in haar datanetwerk.

Maatregelen
Schiphol heeft direct maatregelen genomen om deze problemen op te lossen. Hoewel het onderzoek nog loopt, is het duidelijk dat er ook bij Schiphol een aantal zaken niet goed zijn gegaan. Met vervelende gevolgen voor passagiers en de luchtvaartmaatschappijen. Schiphol betreurt dat en doet er alles aan om herhaling te voorkomen.

In de volgende fase van het onderzoek zal TNO ook kijken naar de achterliggende oorzaken en aanbevelingen doen om herhaling te voorkomen of het risico daarop te verlagen. Het totale onderzoek wordt naar verwachting eind deze zomer afgerond.

Foto: Luchthaven Schiphol (Bart Brussee)

Gepubliceerd: 7 juni 2018 om 7:39 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×