Whatsapp-alertgroep goede inbraakpreventie

Whatsappgroepen zijn de laatste jaren in opmars. Voor vrijwel alles wordt wel zo’n groep in het leven geroepen. De whatsapp-alertgroep voor inbraakpreventie, samen met buurtgenoten, blijkt een groeiend succes. Was in september 2016 nog iets minder dan een kwart (24,7%) aangesloten bij een whatsapp-alertgroep, zo’n  anderhalf jaar later, in maart dit jaar, was dit aantal al toegenomen tot 26,7%. Zo komt naar voren uit onderzoek van de stichting NIPW. Circa 45% van de ondervraagden die nog niet bij een whatsapp-buurtpreventiegroep zit, zou zich graag aansluiten. Frappant is daarbij wel dat 7 op de 8 (86,1%) geen idee hebben hoe dat te doen.

Effectief preventiemiddel
Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) zegt: “Een whatsapp-alertgroep met buurtbewoners blijkt een zeer effectief middel tegen inbraken in de wijk. De universiteit Tilburg onderzocht dit in enkele Tilburgse wijken en wat bleek: het aantal woninginbraken nam met ongeveer de helft af. Ook in de Delftse wijk Tanthof is een dergelijke whatsappgroep effectief: cijfers van de politie laten zien dat inbrekers de wijk tegenwoordig veel vaker links laten liggen.” Benieuwd hoeveel inbraken er recent bij u in de buurt zijn gepleegd? Bekijk het op de Mijn-Buurtpagina van de politie.

Aansluiten een probleem
Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat ongeveer de helft (45%) zich graag bij een alertgroep zou aansluiten, maar het merendeel weet niet hoe dat te doen. Staal: “Men denkt al gauw dat je de hele buurt langs moet lopen en bij iedereen moet aanbellen om zo’n groep te starten. Er zijn intussen al ruim 8.000 van die groepen, waarbij je je, als ze jouw buurt betreffen, zo kunt aansluiten.” Een kaart op wabp.nl laat zien of er in jouw buurt al een alertgroep actief is. Bij elke groep wordt een e-mailadres weergegeven waarmee je je kunt aanmelden.

Bron: Stichting NIPW

Gepubliceerd: 23 juni 2018

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×