Geen blauwalg meer in zwemwater

Met het warme weer dat Nederland de laatste weken in haar greep houdt, nemen ook sommige ongemakken toe. Naast de hitte die voor sommigen als zeer hinderlijk wordt ervaren, hebben we ook te kampen met droogte en watertekort. Daarnaast stak de afgelopen periode een ander bekend probleem de kop op: blauwalg. Sommige blauwalgen zijn giftig en zorgen bij warm meer voor veel overlast. Ze kunnen het zwemplezier sterk verminderen en massale vissterfte en stank veroorzaken.

Wat zijn blauwalgen?
Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Als de cellen kapot gaan, kleuren de algen blauw. Daar danken ze hun naam aan. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is.

Blauwalg verdwenen
De blauwalg werd ook geconstateerd in de Westeinderplassen, maar lijken inmiddels verdwenen. Daarom meldt de gemeente Aalsmeer dat er vanaf heden er weer gezwommen mag worden ter hoogte van Vrouwentroost en het Surfeiland. Er zit daar geen blauwalg meer in het water. De waarschuwingsborden worden verwijderd.

Actuele informatie over de kwaliteit en veiligheid van zwemlocaties in Nederland vindt u op www.zwemwater.nl en via de zwemwatertelefoon (0800) 998 67 34.

Foto: De waarschuwingsborden worden verwijderd.

Gepubliceerd: 17 augustus 2018

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×