Primeur: Bosrandweg wordt biobased

Aalsmeer krijgt een primeur op het gebied van wegenbouw, want voor het eerst richt de provincie Noord-Holland een stuk weg, de Bosrandweg (N231) in Aalsmeer, in als biobased proeftuin. Dit betekent dat de weg volledig -van berm tot berm- wordt uitgevoerd met biobased materialen. Dit zijn natuurlijke materialen die herbruikbaar (circulair) zijn.

Nieuwe biobased materialen
Op het traject worden biobased materialen getest, die nog nergens anders in Nederland worden gebruikt. Het asfalt van de rijbaan wordt voorzien van biobased bindmiddelen (bv. koolzaadolie). De verkeersborden worden van gelamineerde bamboestroken en bioplastic gemaakt. Verder worden biobased materialen toegepast in bijvoorbeeld lichtmasten, trottoirbanden, faunapassages, wegmeubilair en hectometerpaaltjes.

Zichtbaar
Niet alle biobased materialen zijn zichtbaar voor het blote oog. Daarom plaatst de provincie informatieborden langs de weg over de verschillende toepassingen. Sommige materialen, zoals een ‘natuurlijke’ bruinige kleur asfalt zien de gebruikers wel. Begin 2019 komt er een informatiehuisje te staan, met informatie over de materialen. Iedereen is welkom hier een kijkje te nemen.

Foto: verkeersbord van gelamineerde bamboestroken

Gepubliceerd: 7 februari 2019

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×