Inbrekers gaan niet met vakantie

De zomervakantie komt er weer eraan. Ook voor inbrekers is het hoogseizoen. Die zijn juist deze periode actief, als veel mensen met vakantie zijn. De politie let deze weken goed op en doen extra surveillance’s. U kunt als bewoner echter zelf ook veel doen om inbraak te voorkomen. Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u uw huis beter beveiligen.

Tips om inbraken te voorkomen tijdens de vakantie
– Sluit ramen en deuren goed af als u uw woning verlaat, al is het maar even. Vergeet ook de ramen en deuren op de 1e etage niet;
– Berg sleutels van raam- en deursloten goed op en niet vlak in de buurt van beweegbare ramen en deuren;
– Berg klimmateriaal, zoals ladders en tuinmeubilair altijd op of maak ze deugdelijk vast;
– Laat regelmatig de post uit uw brievenbus halen tijdens uw afwezigheid;
– Laat uw tuin en planten tijdens uw langdurige afwezigheid verzorgen. Een onverzorgde tuin, hoog gras enz. geven aan dat de bewoners langdurig afwezig zijn;
– Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt. Laat uw huis eruit zien, alsof u nog aanwezig bent, bijvoorbeeld met behulp van schakelklokken waarmee de lichten op (onregelmatig) tijden aan- en uitgaan. Of laat de buitenverlichting ’s nachts branden;
– Merk en registreer uw waardevolle goederen. Voorzie deze goederen van een uniek merkteken: uw postcode + huisnummer;
– Laat geen touwtje uit de brievenbus hangen en leg geen sleutel op een voor de hand liggende plaats, bijvoorbeeld onder een bloempot;
– Laat geen bericht op de deur achter waarop vermeld staat dat u weg bent of dat de sleutel bij de buren ligt;

Wees voorzichtig met sociale media
Inbrekers kijken niet alleen door het raam of bewoners thuis zijn. Nieuwe media zijn een belangrijke informatiebron om te checken of u met vakantie bent. Meld dus niet via Twitter of Facebook dat u met vakantie gaat. Daarnaast is het beter om geen bericht in te spreken van een vakantieperiode op uw voicemail.  

Licht uw buren in dat u met vakantie gaat
Uw buren willen misschien wel een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Dit door de post weg te halen, de auto af en toe eens op de oprit te zetten, ’s avonds de gordijnen te sluiten en ’s ochtends weer te openen. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.

Burenkaart
Via http://www.politiekeurmerk.nl/zomercampagne kunt u een burenkaart downloaden. Noteer daarop uw vakantiegegevens zodat uw buren weten waar ze u kunnen bereiken in geval van nood. Het dient ook als geheugensteuntje voor wat jullie met elkaar hebben afgesproken over hoe zij uw woning een bewoonde indruk kunnen geven tijdens uw vakantie.

Vakantieservice Politie
Als u in Aalsmeer woont, kunt u gebruik maken van onze vakantieservice, zodat de politie op de hoogte is van uw afwezigheid/vakantie.
U kunt de politie per e-mail laten weten dat uw woning een paar dagen of weken niet bewoond is. De service loopt het gehele jaar door en is niet alleen bedoeld voor de zomervakantie! Tijdens uw vakantie houdt de politie een extra oogje in het zeil. Als er aanleiding toe is, bijvoorbeeld wanneer een raam of deur openstaat, nemen zij contact op met het door u opgegeven waarschuwingsadres, zodat zij maatregelen kunnen nemen.

Vermeld in uw e-mail: uw adresgegevens, de afwezigheidsperiode en het waarschuwingsadres/sleutelhouder (naam, adres én telefoonnummer).
Stuur uw e-mail naar: secretariaat.aalsmeer-uithoorn@politie.nl

Ziet u zaken die u niet vertrouwt? Meld het bij de politie en bel 0900-8844.

Bron: politie Aalsmeer-Uithoorn
Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 3 juli 2019 om 8:05 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×