Werkzoekenden met arbeidsbeperking in spotlights

Vrijdag 21 juni vond de eerste Aalsmeerse editie plaats van het ondernemersontbijt Brood op de Plank. De ondernemersbijeenkomst werd georganiseerd door Ons Tweede Thuis en AM Match in samenwerking met Stichting DownTown Ophelia, GGZ inGeest en Roads.

De bovenzaal van de Oude Veiling was aardig gevuld met gemotiveerde werkzoekenden met een arbeidsbeperking en lokale ondernemers. Twee daarvan waren Brood en Banket Hulleman en Loogman Groep. Deze bedrijven hebben allebei mensen in dienst met afstand tot de arbeidsmarkt en vertelden hoe dat was. Speerpunten waren vooral ‘goed in gesprek blijven’, ‘feedback’, ‘je krijgt het enthousiasme wat je erin steekt terug’, ‘meetellen’, en ‘gedreven door plezier in het werk’.

Meer dan alleen afval scheiden en zonnepanelen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat is volgens de Aalsmeerse wethouder Economische Zaken Robert van Rijn niet alleen maar afval scheiden en zonnepanelen plaatsen. Maar het is ook openstaan voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en iedereen mee laten doen in de maatschappij.

Van Rijn was één van de sprekers. Ondanks het feit dat hij volgens eigen zeggen nog nooit op zo’n vroeg tijdstip voor een groep mensen had gesproken, was hij graag hiervoor zijn bed uit gekomen. Hij vond het fijn om op deze eerste Aalsmeerse editie van Brood op de Plank aanwezig te zijn en sprak de hoop uit dat het lokale bedrijfsleven groeit in anders en maatschappelijk ondernemen en daardoor het aantal werkzoekenden met ‘uitdagingen’ kleiner wordt.

Gemotiveerde werkzoekenden
Ook Jens kwam aan het woord. Hij heeft een verstandelijke beperking en is zeer gemotiveerd om een leuke en betaalde baan te vinden. In zijn CV kwamen woorden voor als creatief, rustig, beleefd, klantvriendelijk, netjes opgevoed en muzikaal. Met hem waren meer leerlingen naar de bijeenkomst gekomen die nu de Verlengde Leerweg volgen van Ons Tweede Thuis. Ze worden met begeleiding en cursussen klaargestoomd voor het vinden van een betaalde baan. Na de toespraken konden ze met de aanwezige ondernemers in gesprek over alle mogelijkheden.

De catering lag die ochtend in handen van werknemers van Gewoon Doen. Zij zorgden ervoor dat het niemand aan iets ontbrak en lieten zien dat je ook met een verstandelijke beperking mee telt op arbeidsgebied.

AfslagWerk
Deze eerste Aalsmeerse editie was geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar. Eerder werden er al Brood op de Plank-bijeenkomsten georganiseerd in Hoofddorp en Amstelveen.
Ons Tweede Thuis heeft een speciale afdeling met onder andere jobcoaches die zowel de werknemers als de werkgevers kan begeleiden.

Foto: Wethouder Van Rijn (eigen foto)

Gepubliceerd: 1 juli 2019 om 23:11 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×