Minister bezoekt Aalsmeer en praat over Schiphol

Maandagochtend bracht Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Verkeer en Infrastructuur, een bezoek aan Aalsmeer. Het moest een vrij gesprek worden. En dat werd het ook. In eerste instantie achter gesloten deuren met burgemeester Oude Kotte en wethouder Van Duijn, aansluitend ook met ondernemers en enkele bewoners.

“Ik ben blij dat de minister nu zelf met onze inwoners is komen praten”, zegt wethouder Schipholzaken Robbert-Jan van Duijn. “En zelf heeft kunnen ervaren wat de hinder van Schiphol betekent”.

Geheime locatie
Volgens Aalsmeer Vandaag werd de minister op de ‘angstvallig’ geheim gehouden locatie ‘Zaai, kweek en eet’ aan de Oosteinderweg welkom geheten door een handvol demonstranten. Van Nieuwenhuizen zocht hen direct op, drukte ze de hand en hoorde wat ze te melden hadden.

Genoeg is genoeg
De overkoepelende boodschap van de deelnemers aan de minister was dat groei van de luchthaven voor Aalsmeerders geen optie is. Zelfs de ondernemers die groei van de luchthaven zien als mogelijkheden voor hun bedrijf om te groeien, kwamen tot de conclusie dat het toch beter was om die groei niet te willen vanwege de toenemende overlast. “We hebben de minister duidelijk onze boodschap meegegeven”, concludeert wethouder Van Duijn. “Genoeg is genoeg”.

“In het luchtvaartdossier heb ik steeds het gevoel met een 3–0 achterstand te beginnen aan de wedstrijd”, zei Van Nieuwenhuizen. “Toch wil ik graag samen met u de toekomst van de luchtvaart in goede banen zien te leiden”.

“De enige manier om iets voor Aalsmeer te betekenen is het aantal vluchten verminderen of in elk geval niet te vermeerderen”, gaf burgemeester Oude Kotte de minister als slotboodschap mee.

Blokkade
Dezelfde demonstranten die als welkomstcomité optraden, blokkeerden ruim een uur later de auto waarmee de minister haar weg naar volgende bestemming Uithoorn wilde vervolgen. Toen de minister uitstapte om te vragen wat hiervan de bedoeling was, werd geantwoord dat het een symbolische actie was. “Wij houden nu u tegen zoals we in de toekomst Schiphol tegen zullen houden.”

De actie was kort, duurde slechts één minuut, maar de groep had zijn punt gemaakt. Al moest de uitleg wel een keer herhaald worden. De minister kon het niet verstaan omdat er juist een vliegtuig opsteeg.

(bron: Aalsmeer Vandaag en Gemeente Aalsmeer)

(video: Radio Aalsmeer | Sem van Hest)

Foto: Radio Aalsmeer | Sem van Hest

Gepubliceerd: 19 augustus 2019 om 18:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×