Burgemeester: "Corona wordt onderdeel van ons bestaan"

Vrijdagavond 13 maart was burgemeester Gido Oude Kotte te gast bij het ‘Vrijdagavondcafé’. Ondanks de vrouw van Oude Kotte op punt van bevallen staat, kwam hij bij Ron Leegwater het laatste nieuws vertellen over het coronavirus. Hij vertelde dat de inmiddels drie besmette Aalsmeerders aan de betere hand zijn.

De minister heeft de situatie opgeschaald en besloten dat de veiligheidsregio nu de verantwoordelijkheid draag voor het nemen van beslissingen. De voorzitter van deze veiligheidsregio is de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Vandaag heeft het dagelijks bestuur van de gemeente lijntjes uitgelegd naar de samenleving. “We hebben contact gezocht met organisaties, bedrijven, zorgcentra kerken en niet de vergeten het onderwijs om te horen hoe het er voor staat. Ik ben onder de indruk hoe de ondernemers, verenigingen en kerken de verantwoordelijkheid nemen en evenementen afgelasten”, aldus de burgemeester. “Als we al geluiden horen, zijn deze meer: doen we wel voldoende, met name de zorg voor onze leraren en voor de dames en heren die in de kinderopvang staan. Zijn zij wel voldoende beschermd? Zijn onze kinderen wel voldoende beschermd? Moeten die scholen wel open blijven? Dat is een dilemma.”

Ouderen en onderwijs
Ten aanzien van de ouderen en de mogelijke vereenzaming wil de burgemeester even afwachten hoe het zich ontwikkeld. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die zich hiermee bezig houden. Als het maatregelen worden voor de langere termijn, dan moet er nagedacht worden om de helpende hand te bieden. “Nu proberen we wel de helpende hand te bieden richting het onderwijs om over dit dilemma te praten”. Het dilemma dat in het onderwijs speelt is dat we niet mogen samenkomen in groepen met meer dan 100 mensen. Op scholen zijn dat veelal honderden kinderen. Daarnaast zeggen deskundigen dat kinderen minder vatbaar zijn voor het virus. Terwijl andere deskundigen zeggen dat ze het wel kunnen verspreiden. “Ik ben daarom blij dat de Kamer heeft besloten dat ouders zelf kunnen besluiten of kinderen naar school kunnen of niet. Bij elkaar is dat wel een passende oplossing op dit moment. Als ook het onderwijs en de opvang gaat sluiten dan krijgen we niet alleen een sociale crisis, maar dat heeft ook wel een enorme impact op onze economie”. De burgemeester sluit zich aan bij de opvatting van de premier, hij heeft hier ook geen bevoegdheid in om beslissingen te nemen.

Veiling
De burgervader sprak ook over de situatie op bloemenveiling Royal FloraHolland. Er wordt digitaal handelgedreven en de bijeenkomsten worden klein gehouden. De vraag over een noodfonds voor de bloemensector is nu nog niet opportuun volgens Oude Kotte. Dat ligt ook op het bordje van het rijk.

Onderdeel van ons bestaan
“De maatregelen we nu treffen zijn er niet op gericht het virus uit te bannen. Dat kan niet. 50-70% van de samenleving gaat dit krijgen. Het wordt onderdeel van ons bestaan. Het enige wat we kunnen doen is zo gefaseerd mogelijk de besmetting laten intreden. Daar voorzien de maatregelen in”, gaf de burgervader aan.

Achterlijke opmerkingen
Ook reageerde Oude Kotte op de reacties die onder persberichten verschijnen. Daar wordt gevraagd de adressen van de mensen bekend te maken, zodat de omgeving ook weet of de besmetting ook in de buurt zit. “Ik kan daar niet bij. Ik vind dat achterlijke opmerkingen. Zo ga je niet met elkaar om. Die mensen hebben daar niet zelf om gevraagd. Mensen worden op een negatieve manier gemeden. Die mensen hebben ook hulp nodig. Dan helpt het niet om als een soort razzia adressen van mensen kenbaar te maken.” Oude Kotte had ook complimenten voor de GGD en de hulpdiensten. Hij riep de Aalsmeerders op niet om te slaan in blinde paniek. Pak het pragmatisch aan. Het is prima om spulletjes op voorraad te hebben. En volg met name de aanwijzingen van de GGD en RIVM.

Interview op TV
Het interview is uitgezonden op Radio Aalsmeer TV, bekijk het hier: deel 1 en deel 2

 

Foto: Gemeente Aalsmeer

Gepubliceerd: 13 maart 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×