Brief burgemeester over Koningsdag en 4 en 5 mei

De burgemeester van Aalsmeer, Gido Oude Kotte richt zich weer in een brief tot alle inwoners van de gemeente. Hij geeft aan Koningsdag anders zal verlopen dan gewoonlijk: gezamenlijk het Wilhelmus zingen en de vlag uithangen zijn enkele voorbeelden die hij geeft om toch een feestelijke sfeer te creëren. Hetzelfde geldt voor 4 en 5 mei: We mogen deze dagen niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zeker in deze voor velen zo moeilijke tijd is het belangrijk en waardevol om de doden te herdenken, stil te staan bij de bevrijding van ons land, 75 jaar geleden, en samen Koningsdag te vieren.” Maar: blijf thuis, houd 1,5 meter afstand, beperk het varen op de Westeinder en houd rekening met elkaar. “Laten we die saamhorigheid en creativiteit ook inzetten om met elkaar betekenis te geven aan deze belangrijke gedenkdagen”, aldus Oude Kotte.

Beste inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart,

Het is volop lente. Onder normale omstandigheden zouden we in deze tijd uitkijken naar de bijzondere dagen die we jaarlijks met het hele land beleven: Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Iedereen zal begrijpen dat de evenementen en herdenkingen niet doorgaan dit jaar vanwege de coronamaatregelen. Tenminste, niet in de vorm die we gewend zijn.

Want we kunnen natuurlijk wel iets doen: we mogen deze dagen niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zeker in deze voor velen zo moeilijke tijd is het belangrijk en waardevol om de doden te herdenken, stil te staan bij de bevrijding van ons land, 75 jaar geleden, en samen Koningsdag te vieren.

Koningsdag, 27 april
Het is niet anders: dit jaar vieren we Koningsdag voor het eerst thuis. Er mogen op 27 april 2020 geen vrijmarkten, optredens, evenementen of andere vormen van samenkomsten worden georganiseerd, ook niet voor kinderen. Daarnaast is het ook niet de bedoeling om thuis feestjes met meer mensen dan alleen huisgenoten te organiseren.

Dat betekent niet dat Koningsdag helemaal niet doorgaat. Wat kunnen we doen? Landelijk is een aantal acties opgezet. Het Koninklijke Concertgebouworkest roept iedereen op om om 10.00 uur mee te doen aan een nationale aubade. Zo veel mogelijk mensen worden gevraagd om van het balkon, uit het raam of in de tuin het Wilhelmus mee te zingen of te spelen. En om 16.00 uur is een nationale toost. In het hele land wordt in huiselijke kring het glas geheven. Verder kunt u zelf van alles organiseren, zolang het maar binnen de regels valt. Denk aan livestreams van optredens, online bingo’s, quizzen en prijsvragen. Om Aalsmeer en Kudelstaart toch in oranjesfeer te brengen roep ik u op om, indien mogelijk, de Nederlandse vlag met oranje wimpel uit te hangen.

Dodenherdenking, 4 mei
De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam vindt dit jaar plaats zonder publiek, maar wordt zoals ieder jaar live uitgezonden door de NOS. Alleen koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Ook in de gemeente Aalsmeer vindt op het raadhuis een herdenkingsplechtigheid zonder publiek plaats. Daarbij worden kransen gelegd bij het oorlogsmonument bij het raadhuis. Radio Aalsmeer zal verslag doen van de herdenking en zendt deze live uit via hun website en de kabel.

 Om 19.58 uur zal het Taptoe signaal klinken. Om 20.00 uur is iedereen twee minuten stil. Daarna nodig ik u uit om thuis het 1e en het 6e couplet van het Wilhelmus mee te zingen. 

Bevrijdingsdag, 5 mei
Het is op 5 mei 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dit bijzondere jaar was een reden om deze dag uitbundiger dan anders te vieren. Dat kan helaas niet: ook Bevrijdingsdag vieren we dit jaar thuis. Bijvoorbeeld door de ambassadeurs van de vrijheid, Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam online of via social media te volgen. En door digitaal met elkaar te delen welke gedachten en emoties we hebben bij 75 jaar vrijheid.

Houd vol!
We leven al weken in een bijzondere en voor velen van u moeilijke situatie. Een situatie die veel  van ons vraagt. Ik leef mee met iedereen die direct of indirect getroffen is door het virus of door de beperkingen waarmee we tot nader order moeten leven.

In het belang van onze gezondheid en de gezondheid van onze naasten moeten we volhouden.  Door verstandige keuzes te maken kunnen we levens redden en ervoor zorgen dat we stapje voor stapje weer uit deze crisis komen.

De regels zijn eenvoudig en bij iedereen bekend: blijf zoveel mogelijk thuis en houd, als u het huis uit gaat om boodschappen te doen of een ommetje te maken, altijd 1,5 meter afstand. Groepen met meer dan drie personen zijn niet toegestaan. Dit geldt ook op Koningsdag en 4 en 5 mei.

Voor waterrecreanten geldt nog steeds de oproep: ga niet varen en blijf zoveel mogelijk thuis. Hoewel varen niet verboden is, is het belangrijk dat we ook op het water drukte vermijden. Als u wel gaat varen geldt er een maximum van 2 mensen op een boot met minimaal 1,5 meter afstand. Voor gezinnen gelden op de boot dezelfde regels als in de buitenruimte.

We vertrouwen erop dat u zich aan de maatregelen blijft houden en zullen optreden tegen mensen die dat niet doen.

Gelukkig houden verreweg de meesten van u zich aan de maatregelen en weet u ook waarom u dat doet. Ik wil u bedanken voor uw discipline, uw begrip en uw geduld. Het is goed om te zien dat moeilijke omstandigheden ook het beste in mensen naar boven brengt. Mensen helpen elkaar, met kleine en grote initiatieven. Mensen houden rekening met elkaar. En mensen verzinnen creatieve manieren om het dagelijks leven dragelijker, leuker en mooier te maken.

Laten we die saamhorigheid en creativiteit ook inzetten om met elkaar betekenis te geven aan deze belangrijke gedenkdagen.

Ik wens u veel sterkte, en toch ook veel plezier!

Hoogachtend,

de burgemeester van de gemeente Aalsmeer,

G.E. Oude Kotte

Foto: Laurens Niezen Fotografie | LNF

Gepubliceerd: 17 april 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×