"Alleen met die ketting om ben je er niet"

Kinderburgemeester Berber Veldkamp is deze maand twaalf jaar geworden en gaat na de vakantie naar de middelbare school. Ze wil graag kinderarts worden. Haar ambtstermijn als burgemeester zit erop. Die is wel iets anders verlopen dan gepland, want de Corona maatregelen gooiden nogal wat roet in het eten. Toch kijkt Berber met veel plezier terug op die periode. Maandagochtend 25 mei kwam ze samen met haar vader naar het gemeentehuis om te vertellen hoe ze het afgelopen jaar ervaren heeft. Dat gesprek vond plaats in de raadzaal -allemaal op veilige afstand van elkaar- en in gezelschap van collega burgemeester Gido, wethouder Bart en vertegenwoordigers van de lokale pers.

Burgemeester Oude Kotte vindt het opvallend dat de kinderburgemeesters van de afgelopen jaren zo betrokken zijn bij maatschappelijk onderwerpen als gezondheid, natuur en duurzaamheid. En zich daar ook voor inzetten. Vindt Berber dat er genoeg gebeurt op dat gebied? “Nee, dat vind ik niet” was haar reactie. “Zowel gemeente als burgers kunnen best iets meer doen voor het milieu”. Zelf zet ze zich in voor meer groen en betere omstandigheden voor de bijen. Een wormenhotel en een lange strook met bloemen om meer bijen aan te trekken staan op Berbers verlanglijstje voor deze gemeente. Wethouder Kabout, beloofde dat die er zeker komen. De raad heeft eerder al een bijenmotie aangenomen, dus er wordt aan gewerkt. Voor de bloemenstrook moet nog een plek gezocht worden. Het wormenhotel ziet Berber graag in Kudelstaart verschijnen, vlak bij haar in de buurt. En wanneer dat hotel er komt wordt ze zeker uitgenodigd voor de opening.

Corona
De coronacrisis is ook voor haar lastig, “Ik mag nog wel buiten spelen” vertelt ze “maar ik vind het jammer dat ik familie niet kan zien en een knuffel geven. En je weet niet of dit gauw voorbij is of nog een jaar duurt.” Op vakantie gaan zit er deze zomer niet in voor de familie Veldkamp, maar haar ouders hebben een boot gekocht en het lijkt haar leuk om lekker te gaan varen.

Te lang vergaderen
“Zijn er ook dingen die niet zo leuk waren het afgelopen jaar?” vraagt burgemeester Oud Kotte aan haar. Nee, Berber kan niets bedenken wat teleurstellend was, eigenlijk was alles wel leuk. Zeker dat ze bij de opening van Floriworld aanwezig mocht zijn en gezien heeft wat er allemaal kan met groen en bloemen. Maar ze legt de vraag gelijk terug: “Zijn er voor jou wel dingen tegengevallen?” Dat moest de burgemeester beamen: “We vergaderen veel te lang. We kletsen teveel en doen te weinig.” Ook Berber heeft ervaren dat voorzitter zijn van de Kinderraad geen eenvoudige functie is. “Veel kinderen wilden wat zeggen, maar ik kon niet iedereen aan het woord laten. Daar was geen tijd voor.”

Heeft ze nog tips voor haar opvolger? “Je moet wel in het openbaar durven spreken”, zegt ze “en een plan maken wat je wilt bereiken in dat jaar. Alleen met die ketting om ben je er niet.”

Nieuwe kinderburgemeester
De verkiezing voor de nieuwe kinderburgemeester is dit keer anders georganiseerd. Drie kandidaten hebben zich aangemeld door middel van een video boodschap: twee jongens en één meisje uit drie verschillende wijken in Aalsmeer. Berber is lid van de jury die op 10 juni een keuze maakt voor de meest geschikte kandidaat. Op 11 juni is de installatie van de nieuwe kinderburgemeester.

Tekst: Truus Oudendijk
Foto: Bart Kabout (l), Berber (m) Gido Oude Kotte (r)

Gepubliceerd: 26 mei 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×