Nieuwe columnist: Ernst de Jong over een 'intelligente opening up'

Sinds enkele weken plaatsen we wekelijks de column van Truus Oudendijk op de website van Radio Aalsmeer. Nu kunnen we aankondigen dat we een tweede columnist hebben gevonden die om de week zijn stukje proza zal publiceren. Zijn naam is Ernst de Jong en hij stelt zich eerst aan u voor.

Mijn naam is Ernst de Jong en ben geboren in Amsterdam op 3 juni 1964. In 2006 ben ik met mijn gezin in Nieuw Oosteinde komen wonen. Na 28 jaar te hebben gewerkt als handelaar in grondstoffen ben ik nu, op eigen initiatief,  “in between jobs”. Ik mag waarschijnlijk nog een jaar of 15 werken en daar wil ik dan ook echt van genieten. Ik neem er dan ook goed de tijd voor om na te denken wat ik de komende jaren wil gaan doen.

Toen ik las dat Radio Aalsmeer ondersteuning zocht op de redactie heb ik mij meteen aangemeld. Ik vind het leuk om af en toe een stukje te schrijven en wanneer mensen het met plezier lezen dan snijdt het mes aan 2 kanten. Naast nieuwsberichtjes, verschijnt er ook twee wekelijks een column van mijn hand.  Hieronder mijn eerste pennenvrucht.

Intelligente Opening Up

Na enkele maanden van zoveel mogelijk binnen blijven, thuiswerken, gesloten scholen, kroegen en restaurants, lijkt  het of we in Europa aan de vooravond staan van een ‘intelligente Opening Up’. Ook in Aalsmeer zullen we ons gaan voorbereiden op en aanpassen aan de anderhalve meter-maatregel en moeten we wennen aan het “nieuwe normaal”.

Terugkijkend, zien we een periode waarin dierbaren ziek werden en zelfs het leven lieten. Bedrijven hebben het water tot aan de lippen staan of vallen om. Mensen verloren hun baan of een gedeelte van hun inkomen. Deze periode heeft veel immateriële en materiële schade gebracht en zal dus niet licht vergeten worden.

Wat er óók in de afgelopen weken gebeurd is, is het groeiende besef dat we, weliswaar op 1,5 meter, naar elkaar om moeten kijken. We maken op straat vaker een praatje en doen boodschappen voor de buren. We hebben oog voor elkaar en geven elkaar de ruimte.

Thuis werd er noodgedwongen meer tijd met elkaar doorgebracht, de spelletjes werden weer uit de kast getrokken, oude en nieuwe recepten werden in de keuken uitgeprobeerd en sommigen deden op creatieve wijze een zelfcursus wijn proeven.

De kinderen, mede ingegeven door het mooie weer, speelden op straat waardoor er een gezellig sfeertje ontstond. Bewoners van de Hadleystraat toasten gezamenlijk, op veilige afstand, op de Koning. In Nieuw Oosteinde waren er kinderen die een vrijmarkt vanuit hun eigen tuin probeerden op te zetten.  Een grote afzetmarkt was er dit jaar niet, omdat iedereen waar mogelijk zoveel mogelijk binnen bleef. Wel was er een groot gemeenschapsgevoel tijdens een bijzondere Koningsdag.

Bedrijven Zoomen, Teams’en, Skypen en FaceTimen er lustig op los. Een medium wat al een jaar of twintig bestaat, maar waar vroeger het reizen over de hele wereld de voorkeur had,  zou het nu alsnog door kunnen breken als de manier voor duurzame communicatie waarbij filevorming en CO2 uitstoot aanzienlijk wordt verminderd.
Gedeeltelijk thuiswerken zou voor velen wel eens een nieuwe norm kunnen worden.

Het beperkte vliegverkeer heeft een dusdanig effect op de luchtkwaliteit dat experts nu al spreken van een soort ‘stoptober’ effect voor de inwoners van omliggende gemeentes van Schiphol. Dit heeft letterlijk een directe impact op de gezondheid van de mensen.

Kunnen we als Aalsmeerders actief meedenken aan een duurzame intelligente Opening Up? Een soort nieuw begin waarbij we, het milieu, het naar elkaar omzien, de gemeenschapszin, de gezondheid in combinatie met de hoognodige economische groei in ogenschouw nemen?

Ik denk zeker dat dit gaat lukken.

Foto: Ernst de Jong (eigen foto)

Gepubliceerd: 10 mei 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×