Aalsmeerbaan weer in gebruik vanaf 6 juli

Na ruim drie maanden komt er een einde aan de stilte rondom Aalsmeer en Uithoorn, zo meldt mediapartner NH-Nieuws. Op maandag 6 juli wordt de Aalsmeerbaan van Schiphol heropend en mogelijk dezelfde dag al ingezet als start- of landingsbaan. Sinds het begin van de coronacrisis wordt de Aalsmeerbaan gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen

Schiphol kon de ruimte op de Aalsmeerbaan goed gebruiken voor het grote aanbod van toestellen die voorlopig niet zouden vliegen. In maart kwam het vliegverkeer op Schiphol nagenoeg stil te liggen. KLM, met een vloot van zo’n 170 vliegtuigen, parkeerde een deel van haar Boeings en Airbussen op de Aalsmeerbaan. De rest werd verdeeld op de platforms op Schiphol-Centrum en Oost, en aan de gates. Een klein deel bleef vluchten uitvoeren.

500 vluchten per dag
Nu het vliegverkeer begint toe te nemen, zal Schiphol tijdens piekuren weer drie start- en landingsbanen nodig hebben. Momenteel zijn er 300 starts- en landingen per dag, die Schiphol nog kan verdelen over twee banen, met name de Kaagbaan en de Polderbaan. Vanaf begin juli verwacht de luchthaven een toename tot 500 vliegbewegingen per dag. Voor de coronacrisis was een dag met 1450 starts- en landingen geen uitzondering.

Ongekende stilte
Voor omwonenden van de Aalsmeerbaan betekende de sluiting een ongekende stilte. Bewonersgroepen strijden al jaren tegen het toenemende gebruik van de baan, waarvan de naderings- en uitvliegroutes recht over Aalsmeer en Uithoorn gaan.
Naar verwachting zal ook de Zwanenburgbaan worden ingezet als derde start- en landingsbaan tijdens piekuren op Schiphol. De kortere Schiphol-Oostbaan werd al zo en nu dan gebruikt als landingsbaan tijdens harde zuidwestenwind. De Buitenveldertbaan is tot 29 juni gesloten voor onderhoud.

Bron: NH-Nieuws

Foto: Jeroen Komen

Gepubliceerd: 22 juni 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×