Column Ernst de Jong: "Politiek Correct of Oprecht geïnteresseerd"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar denkt momenteel na over zijn toekomst. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 4: Politiek Correct of Oprecht geïnteresseerd.

Over de hele wereld hebben we protesten gezien naar aanleiding van het vreselijke incident waarbij George Floyd het leven liet. De vreselijke beelden van zijn aanhouding, kort voor het overlijden van George Floyd, zijn in elke vorm van media verschenen en gelukkig reageerden we met zijn allen geschokt.

Veel politieke leiders gebruiken deze vreselijke gebeurtenis om politiek gewin te behalen. Bekende Nederlanders die vanwege de Coronacrisis niet genoeg in de publiciteit staan, hebben ook opeens een mening en dragen die uit mits er een camera in de buurt is. Je kunt je afvragen: Gaat het hier over de moord op George Floyd? Gaat het hier over discriminatie die door de hele samenleving verweven is? Discriminatie is niet iets waar Amerika het alleenrecht op heeft. Discriminatie gebeurt overal, ook in Europa, ook in Nederland en ja, ook in Aalsmeer.

We protesteren, we zorgen ervoor dat we politiek correcte uitspraken doen en daarmee wassen we onze handen in onschuld. We kunnen vervolgens weer overgaan tot de orde van de dag. Decennia lang gebeurt dit nu al en we komen niet veel verder.

Een gemiste kans. Ik ben niet tegen protestacties maar ik zou liever zien dat iedereen deze week bijvoorbeeld een ‘medeburger met een migratie verleden’ aanspreekt. Vroeger noemden we overigens gewoon iemand, een buitenlander van Surinaamse, Marokkaanse, Turkse of andere afkomst. Dat mag niet meer want dat is niet politiek correct. Waar het mij om gaat is, dat wanneer iedereen oprecht geïnteresseerd is in, en met die Pool, Syriër of Afghaan het gesprek aangaat en vraagt hoe het met hem of haar en zijn of haar gezin gaat. Dan gaat er wellicht iets moois gebeuren. Het mag ook gewoon een praatje pot zijn, als het maar duidelijk is dat je oprecht geïnteresseerd bent. Als we dat doen dan zijn protestacties niet meer nodig, dan hoeven we niet naar onze overheden te kijken met de vraag of ze hier beleid op willen maken. Deze ontwikkeling moet vanuit ons zelf komen en als wij oprecht geïnteresseerd zijn in onze medemens dan verrijken we ons enorm. We zullen in staat zijn om de beste aspecten van diverse culturen eruit te pikken en aan te wenden in ons dagelijks professionele leven. Nederland met z’n open economie gericht naar het buitenland zou hier voorloper in moeten zijn. Aalsmeer met Schiphol in z’n achtertuin en de bloemenveiling als poort van internationale handel zou hierin voorloper kunnen zijn. Wij kunnen er ons economische voordeel mee doen en we kunnen het ook zoveel gezelliger maken voor alle mensen die in ons mooie landje leven.

Kortom, laten we niet naar de overheid kijken. Wij zijn immers zelf de overheid. Laten we oprecht interesse tonen in onze medemens die wellicht uit een ander land komt en misschien wel heel trots is, en terecht, dat hij van Surinaamse, Marokkaanse, Poolse of Turkse afkomst is, net zoals ik er trots op ben om een Nederlander te zijn.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 21 juni 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×