Column Truus Oudendijk: "Groen"

Truus Oudendijk maakte jarenlang het overbekende kettinggesprek en schreef ook wekelijks een column voor het Witte Weekblad  Na het verdwijnen van deze lokale Aalsmeerse krant, verschijnt iedere woensdag de column op de website van Radio Aalsmeer. Onder de titel ‘Breek in de Week’ de wekelijkse kijk op de wereld om ons heen door Truus Oudendijk. Deze keer: “Groen”.

Het corona verantwoord thuisblijven heeft ook bij ons voor wat extra vrije tijd gezorgd. En dan komen de ideeën zomaar bovendrijven. Plannen als: laat ik de woonkamer eens wat oppimpen. Ander kleurtje, ander kleedje. Ik was al voorzichtig begonnen met een donkergroen schemerlampje hier en een lichtgroen kussentje daar. Zelf was ik niet op het idee groen gekomen, maar volgens de dochter klopte dit helemaal met de huidige trend. Daar kon ook nog wel een passend kleedje bij. Nou lag er een zwart-witte koe op die plek, maar die vond ik wat agressief en ik vroeg mij af of ik haar erg zou beledigen met het aanbieden van een andere functie binnen ons gezinsbedrijf. Discretie was geboden, want er is al zoveel discriminatie. Ik moet er wel bij zeggen dat de zwart-witte vlekken evenredig verdeeld waren, dat was een pluspunt. Enniewee, de koe verhuisde naar kantoor en was daar ongelukkig. Maar het groene kleedje kwam er. Dat viel alleszins mee, we konden het werkelijk een verbetering noemen. En toen deed het dressoir van goede vrienden haar intrede. Prachtig exemplaar, jarenlang in trouwe dienst geweest en goed gefunctioneerd, maar boventallig geworden wegens een verhuizing. En niemand wilde haar hebben. Wij wel. Wij hingen haar aan de muur en ze was gelijk thuis. Maar die deurtjes keken mij zo aan. Te grijs. Niet echt passend in het interieur, hoewel dat stijl allerhande is, maar toch. Het kon leuker, kleuriger. Ook groen, besloten wij. Dat zorgde gelijk voor een dilemma: wat voor groen? Niet te donker, maar ook niet te licht. Ik toog naar de bouwmarkt voor een kleurenwaaier en kwam thuis met prachtige namen als: stijldansen, eindelijk, camelot, tagliatelle, melk, zeep, aglaia, asperge, parelmoer, borduren, corsage, toekomst, uitslapen, samenwerken gîte, mirt en venkel. En allemaal hadden ze iets van groen in zich. Om gek van te worden, we hadden gelijk keuze stress. Wat was nou de juiste kleur? Welke paste bij het kleed? Of bij de kussentjes? Of bij allebei? Ik was net toe aan: doe maar wit, en laat al dat groen maar voor wat is, toen ik naar buiten keek en mijn ogen stootte aan mijn Makkelijke Moestuinbakken. Daar stond de palmkool prachtig te wezen tussen de rucola en de sla. De bieslook en de peultjes deden ook mee en alles stond voor een beeldschone groene heg. Een palet aan allerlei kleuren groen en niemand die zich er aan stoorde. We hebben lukraak een kleur gekozen. Het komt wel goed. De koe woont inmiddels in de serre en is daar heel gelukkig.

Foto: Truus Oudendijk

Gepubliceerd: 15 juli 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×