Column Truus Oudendijk: 'Zwart-Wit'

Truus Oudendijk maakte jarenlang het overbekende kettinggesprek en schreef ook wekelijks een column voor het Witte Weekblad  Na het verdwijnen van deze lokale Aalsmeerse krant, verschijnt iedere woensdag de column op de website van Radio Aalsmeer. Onder de titel ‘Breek in de Week’ de wekelijkse kijk op de wereld om ons heen door Truus Oudendijk. Deze keer: “Zwart-Wit”.

Zal ik het dan ook nog maar even over racisme hebben? Alhoewel er naar mijn idee al genoeg over gezegd en vooral gedaan is. Helaas krijgen veel mensen in ons land te maken met racistische uitlatingen, maar ‘IK LAAT MIJ NIET AANPRATEN DAT NEDERLAND EEN RACISTISCH LAND IS’ en dat schrijf ik bewust met hoofdletters. Die uitlating heb ik niet van mijzelf, maar van een Rotterdamse politicus die dit zegt in een artikel in Elsevier. Daarin vertelt hij dat zijn grootouders begin vorige eeuw in bittere armoede, honger en ellende hebben geleefd en geen schijn van kans hadden op werk of opleiding. Het waren ‘kwetsbare’ mensen uit de ‘kwetsbare’ Afrikaanderwijk. Nederlanders nu verwijten dat ze hun welvaart te danken hebben aan het slavernij verleden is ridicuul. En dat ben ik roerend met hem eens. Slavernij is iets afschuwelijks, een schandvlek op ons verleden, maar ons excuus ervoor aanbieden is onzin, je kunt je naar mijn idee niet verontschuldigen voor iets dat meer dan 150 jaar geleden is gebeurd en waar je zelf part noch deel aan hebt gehad. ‘Dat had al in 1863 moeten gebeuren’ zei Urwin Vyent van het Slavernij Instituut tijdens een debat bij Op1. Dat de discussie rond racisme en slavernij gepaard gaat met vernielingen en het neerhalen van standbeelden vind ik schandalig en het verzoek om namen van bruggen of bouwwerken te veranderen volslagen idioot. Je kunt de geschiedenis niet herschrijven, daarom heet het geschiedenis. Als je dat wel van plan bent, kunnen we ook wel beginnen met het plat branden van kerken en moskeeën, want in naam van Allah en De Heer, zijn ook de meest verschrikkelijke dingen gebeurd. Maar daarmee verlaag je je tot een groepering als IS, die alles wat maar met cultuur te maken heeft van de aardbodem wil wegvagen. En willen wij dat?

We hebben in dit land momenteel niet alleen last van een kort lontje, maar ook van lange tenen. Die (misplaatste) – tussen haakjes want ik vond het nogal meevallen- grap van Johan Derksen is daar een goed voorbeeld van. Hij staat erom bekend dat hij onzin uitkraamt, die man is de dorpsgek. Waarom nemen we hem ineens serieus? Nergens voor nodig, want dat doet hij zichzelf al. Het sop is de kool niet waard.

Vaak verlang ik terug naar TV series als ‘All in the Family’ uit de jaren 70 van de vorige eeuw, waarin een racistische Archie Bunker zonder mankeren zijn vrouw vernederde en zijn zwarte buurman beledigde. En daar moesten we allemaal om lachen. Dat kon, omdat we maar al te goed wisten dat Bunker de dorpsgek was en zijn buurman niet.

‘Maar als we dan toch de straat op willen’, stelde de Rotterdamse politicus, ‘laten we dan ook demonstreren tegen homohaat en vrouwenbesnijdenis, want ongelijke behandeling heeft met veel meer te maken dan met alleen kleur.’ En ook daar ben ik het mee eens. Ik kan zelf nog wel een paar dingen aan het lijstje toevoegen.

Urwin Vyent pleitte vooral voor ‘minder boosheid’ in de hele discussie.

En dat is de meest verstandige opmerking die ik in maanden heb gehoord.

Truus Oudendijk

Foto: Truus Oudendijk

Gepubliceerd: 8 juli 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×