Column Ernst de Jong: "Draagvlak creëren of politiek bedrijven"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar denkt momenteel na over zijn toekomst. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 11: ‘Draagvalk creëren of politiek bedrijven’ .

Maandag werden we met z’n allen opgeschrikt door het “#ikdoenietmeermee” initiatief van diverse BNers. Een op het eerste gezicht spontane actie, maar één die in ieder geval zeer ondoordacht was. Veel van deze BNers, die toch al geen optredens hebben en dus gefrustreerd thuis zitten, hadden niet op zoveel negatieve reacties gerekend. Er kwam zoveel over hen heen dat ze de volgende dag niet meer in de openbaarheid wilden of durfden te treden om toe te lichten wat ze nu eigenlijk bedoelden. Wellicht waren ze bang dat ze nog minder optredens zouden krijgen, omdat velen geen sympathie konden opbrengen voor deze ondoordachte protestactie.

Er waren ook uitzonderingen: Op de radio heb ik Thomas Berge gehoord die z’n standpunt probeerde te verdedigen en ‘s avonds was daar, heel moedig, Famke Louise die in gesprek ging met Eva Jinek, Diederik Gommers en Ahmed Aboutaleb. In dat gesprek gebeurde iets moois en ik zou wensen dat het parlement, dat tegelijkertijd een corona-debat hield, een pauze had ingelast om dit gesprek van ongeveer 10 minuten te bekijken. Famke had dus wel de moed om naar de studio te komen om met deze  “pro’s”, op het gebied van debatteren, de strijd aan te gaan. Ze had zich, getuige het meegenomen spiekbriefje, enigszins voorbereid. Het werd echter pijnlijk duidelijk dat het moeilijk blijkt, wanneer je de materie niet beheerst, om naar voren te brengen wat je nu precies wilt bereiken met deze actie.

De drie ‘professionals’ hadden haar met argumenten kunnen afslachten en ‘lekker’ hun gelijk kunnen halen, maar dat gebeurde niet. Famke liet namelijk een eerlijke emotie zien: boosheid en frustratie. Iedereen aan tafel realiseerde zich heel goed dat die boosheid, frustratie en misschien wel gewoon onmacht wordt gedeeld door heel veel mensen in Nederland. Deze emotie werd met name door Diederik zeer sportief opgepakt en hij probeerde de dialoog aan te gaan en te zoeken naar punten waar ze het met elkaar eens zijn en waar ze elkaar kunnen vinden. Ahmed bood ze een podium aan om deze besprekingen in Rotterdam verder uit te diepen. Ook Eva wist heel duidelijk uit Famke te krijgen dat Famke corona heel serieus neemt, de 1,5 meter ook begrijpt en de titel van de hashtag misschien niet helemaal de juiste vindt, maar dat ze door deze bewoording te kiezen, ze wel de aandacht hoopte te krijgen die ze wilde hebben.

Voila, omdat Famke de moed had in het programma bij Eva Jinek aan te schuiven en de twee andere gasten aan tafel geen politiek bedreven, maar bereid waren te luisteren en in oplossingen te denken, werd, in ieder geval op dat moment, de angel uit een potentieel groot escalerend fenomeen getrokken. Die angel heet: gebrek aan draagvlak in de samenleving.

Wanneer die kamerleden in Den Haag nu inderdaad 10 minuten hadden gekeken in plaats van zichzelf te profileren en elkaar het leven, op politiek vlak, moeilijk te maken dan hadden ze kunnen leren hoe je draagvlak creëert. Dan hadden ze zich kunnen realiseren dat deze pandemie groter is dan politiek bedrijven en dat de neveneffecten van het bestrijden van deze pandemie voor jong en oud gigantisch negatief kunnen uitpakken en wellicht zeer ernstige gevolgen zullen hebben bovenop de 6-7000 doden die er helaas in Nederland tot nu toe als gevolg van de crisis zijn te betreuren. Wanneer er binnen het parlement en de regering bereidheid is om het bestrijden van de coronacrisis boven de politiek uit te tillen en gewoon samen te werken, dan zullen ze erin slagen om een evenwichtige strijd te leveren tegen het virus en daarbij draagvlak te vinden en te behouden onder een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 27 september 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×