Oud Nuus: Stommeermolen eeuw in Aalsmeer

Aalsmeer – Zaterdag is het precies honderd jaar geleden dat de molen aan de Molenvliet met het bemalen van de Stommeerpolder kon beginnen. Op 26 september 1920 werd hij op de huidige plek opgebouwd. Eerder dat jaar was deze molen (ooit gebouwd in 1752) vanuit de Vriesekoopse Polder overgevaren naar Aalsmeer. Daar verving hij de voorganger van de Stommeermolen die op 4 december 1919 bij zwaar noodweer was afgebrand. In het nieuwe Oud Nuus magazine, dat donderdag verschijnt, beschrijft Molenaar Jan Hofstra de geschiedenis van de Stommeermolen.

Zoektocht naar Katoendrukkerij
Jan Willem de Wijn gaat op zoek naar de katoendrukkerij ‘Visch-Lust’. Aalsmeer had in de achttiende eeuw een zeer uitgebreide industrie in katoenbleken, maar onbekend was dat er ook een katoendrukkerij (een soort batikken) was geweest. In 1790 stond die op de Kleine Noorddijk aan de kant van de latere Schinkelpolder.

Aalsmeer Variaties
In Oud Nuus opent Jack Breen met de eerste aflevering van zes Variaties over Aalsmeerse architectuur. In een afwijkende opmaak besteedt hij aandacht aan het feit dat Aalsmeer, voor een relatief bescheiden dorpsgemeenschap, een aanzienlijk aantal kwalitatief hoogstaande gebouwen telt. In het eerste deel (Traditie) zoomt Breen in op de totstandkoming in 1825 van Uiterweg 32 (Dahlia Maarse).

Wandkleed aan de wandel
Het wandkleed ‘Aalsmeer’ viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. In 1970 werden de eerste steken in het doek gezet door enkele doopsgezinde dames. Initiatiefneemster Henny Weima beschrijft hoe het kleed van twee bij drie meter in drie jaar tijd tot stand is gekomen. Tegen de achtergrond van een openbrekend landschap staan typische Aalsmeerse historische panden zoals de watertoren, molens, boerderijen en kerken.
Het wandkleed vond een thuis in de Doopsgezinde kerk en in 2009 in de trouwzaal van het gemeentehuis. Vanwege een nieuwe inrichting verkast het kleed naar de raadskelder.

De nieuwe Oud Nuus is verkrijgbaar in ‘Het Boekhuis’ en kost €7,50.

Foto: Stommeermolen (Oud Nuus)

Gepubliceerd: 20 september 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×