Seismisch onderzoek Westeinderplassen

Aalsmeer – Vanaf 28 augustus vindt in Aalsmeer onderzoek in de ondergrond plaats voor aardwarmte. Er wordt hiervoor seismisch onderzoek uitgevoerd in de Westeinderplassen. Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van een landelijk onderzoek om de Nederlandse ondergrond in beeld te brengen.

Doel van het onderzoek is om nauwkeuriger in te kunnen schatten waar de inzet van aardwarmte als duurzame energiebron wellicht haalbaar is. Het onderzoek is een verkenning, het winnen van aardwarmte maakt er geen onderdeel van uit. Het onderzoek vindt plaats in het landelijk gebied van Vriezekoop en Bilderdam en op de Westeinderplassen.

Westeinderplassen
Wat mensen kunnen tegen komen op de Westeinderplassen is een kleine ponton met een boorinstallatie (ongeveer 2,5 meter hoog). De boor gaat door de bodem van de plas en boort een gat in de grond. In dit gat wordt een seismische lading (ontplofbare stof) geplaatst en het uiteinde wordt bevestigd aan een dobber, vergelijkbaar met de dobbers van een lijn in een zwembad. Ongeveer een kwartier later wordt één voor één de seismische lading tot ontploffing gebracht. Als je dicht in de buurt van de werkzaamheden vaart, kun je een drukgolf voelen aan de onderkant van de boot waar je in zit. Soms komt er ook geluid vrij.

Gepubliceerd: 26 september 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×