Column Ernst de Jong: ‘Nederland kleurt Oranje…. maar niet op alle fronten’

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 13: ‘Nederland kleurt Oranje…. maar niet op alle fronten’ .

Het coronavirus heeft zich de laatste 2 weken behoorlijk verspreid. Was aanvankelijk alleen de Randstad oranje gekleurd, nu is nagenoeg het hele land oranje. Gelukkig ziet het RIVM ook wel lichtpuntjes in de vorm van dat de stijging enige afvlakking vertoont en de genomen maatregelen van eind september voorzichtig resultaat lijken op te leveren.

Naast het leven met Corona heeft Nederland de afgelopen 2 weken ook genoten van de welverdiende herfstvakantie. Vrijwel alle vakantieparken waren volgeboekt met voornamelijk Nederlanders. Het was aardig herfstweer en onze landgenoten trokken erop uit genietend van de natuur, het weer en men kreeg weer de bevestiging van hoe mooi ons eigen land eigenlijk is. Natuurlijk waren er ook mensen die het vliegtuig namen naar de spaarzame overgebleven ‘gele’ landen zoals Portugal, Griekenland en Oostenrijk. Vele vluchten naar de voorgenoemde bestemmingen zaten helemaal vol. Mensen zochten de laatste zonnestralen op in Zuid Europa en ja, in Oostenrijk waren de pistes alweer open. Het begrip “après ski” is verbannen uit het woordenboek van de Oostenrijkers, maar tot afgelopen weekend waren de kroegjes gewoon open. Hoe dan ook, iedereen die erop uit is getrokken, heeft zijn batterij weer op kunnen laden en de ‘coronasleur’ van alle dag even kunnen ontvluchten. Niemand is erop aangesproken dat we ons door dit gedrag onverantwoord hebben gedragen.

Tsja, en dan heet je Willem van Oranje en ga je met je gezin naar je 2e huisje in een geel gebied binnen Europa. Ze reisden op de meest ‘corona proof’ manier die denkbaar is door het hele vliegtuig voor zichzelf te hebben. Ook zij wilden er nog even op uit zoals vele Nederlanders dat hebben gedaan. Laten we niet vergeten dat ook in Griekenland de plantjes nog even water moeten krijgen, de kranten van de deurmat gehaald moeten worden en er nog even een stofdoek over de ‘flatscreen’ gehaald moet worden, alvorens de winter zijn intrede doet en het huis voor enkele maanden op slot gaat. Maar bovenal óók de familie Van Oranje wilde gewoon hun batterij even opladen en wat quality-time hebben met het gezin, net zoals vele, vele Nederlanders dat wilden en ook gedaan hebben.

Ja, en dan heb je natuurlijk te maken met de Nederlandse pers die niets anders weet te schrijven dan over corona en dus deze scoop met twee handen aangreep om een rel te veroorzaken. Tot mijn grote verbazing is vrijwel iedereen nu verontwaardigd of speelt dat ze verontwaardigd zijn. Het is een bekend gegeven dat diegene die het hardst schreeuwt, dat doet om zijn eigen tekortkomingen te verbergen. Je zou wensen dat iedereen zijn eigen mening vormt en niet blindelings achter een Wouter, correspondent bij de Telegraaf, of Jinek  presentatrice bij RTL, aanloopt. Laten we alsjeblieft met z’n allen nuchter en ook kritisch blijven. Eerst naar jezelf kijken alvorens naar iemand te wijzen en zo mogelijk zwart te maken. Iedereen is het er inmiddels over eens dat het mentale welzijn van mensen zeker zo belangrijk is en dat deze in gevaar kan komen door gebrek aan sociale contacten als gevolg van de ‘lockdown maatregelen’. Het laatste dat we in deze tijden nodig hebben is een pers die, zonder enige noodzaak, een rel veroorzaakt dat een gevoel van onvrede aanwakkert.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 25 oktober 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×