Stevige brief over Schiphol richting Den Haag

Aalsmeer – Wethouder Bart Kabout heeft middels een open brief aan het kabinet en de Tweede Kamer een duidelijk statement afgegeven dat de luchtvaartnota, zoals die door minister Van Nieuwenhuizen is gepresenteerd, onfatsoenlijk en onverkoopbaar is. De wethouder maakt duidelijk dat de inwoners van Aalsmeer zich niet gehoord voelen en het vertrouwen in de overheid volledig zijn verloren. Het gemeentebestuur maakt zich dan ook grote zorgen over gezondheidsschade en verstoring van het woongenot.

Onfatsoenlijk en onverkoopbaar
In de brief wordt gesteld dat hindertoename in een (binnen)gebied dat in het zeer recente verleden al te maken had met extra hinder onfatsoenlijk en onverkoopbaar is. Wethouder Kabout is van mening dat “Hinderreductiemaatregelen” de situatie zou moeten verbeteren en niet verslechteren. Het uitgangspunt van de gemeente is dat de groei van vluchten boven de 500.000 per jaar onacceptabel is en juist sterk omlaag moet. Bovendien heeft Aalsmeer te maken met een disproportionele groei van het aantal vluchten op de secundaire banen. Als begin stelt de wethouder dat de secundaire banen ontlast moeten worden door de primaire banen beter te gebruiken, bovendien zou het aantal vluchten, om maar eens een beginnetje te maken, naar het niveau van 2009 terugmoeten.

Kinderraad
In het statement wijst de wethouder ook nog eens naar een recente brief van de kinderraad aan de minister-president. In deze brief bleek dat de kinderen niet beter weten dan dat er vliegtuigen boven hun hoofd vliegen. In de coronatijd ervaren zij een schone lucht en rust en zij vragen dan ook aan de minister-president of dit niet zo zou kunnen blijven teneinde een schone toekomst te borgen.

Het college en de voltallige gemeenteraad onderschrijven de woorden van de wethouder. Het volledig statement is te lezen op www.aalsmeer.nl

Gepubliceerd: 18 november 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×