Column Ernst de Jong: 'Voorspelbaar gedrag'

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 27: ‘Voorspelbaar gedrag’.

Het is opvallend wat voor gewoontedieren de mens toch eigenlijk is.

Afgelopen week was het Koningsdag, en hoewel de terrassen nog niet open waren, het was wel heel mooi weer en iedereen ging erop uit om Koningsdag te vieren zoals deze gevierd moet worden. Er waren voldoende restaurants en cafés met  “To Go uitgiftepunten” waar een kopje koffie, een heerlijk biertje of glas wijn besteld kon worden. Zeker, op vele plekken was het te druk, net als enkele weken geleden toen we met z’n allen nog op het ijs stonden om te genieten van ouderwets Hollands schaatsweer. Maar wat was het gezellig.

Tijdens de dagelijkse talkshows in de avond schoven weer de overbekende experts uit diverse ziekenhuizen aan. Niet verrassend spraken ze hun zorg uit over het feit dat er over 2 weken wellicht een piek in de besmetting zal komen en dat dit niet fair is tegenover de mensen in de gezondheidszorg die het toch al zo druk hebben. Deze opmerkingen vind ik voorspelbaar. Ik had eigenlijk gehoopt te horen dat het goed is voor het moreel van de mensen dat ze weer kunnen genieten van het mooie weer en wat gezelligheid ook al werd er op sommige plekken iets te weinig rekening gehouden met de 1,5 meter. Je vraagt je soms af of die mensen, die zelf ook een mooie positie in de ziekenhuizen bekleden en klagen over de te grote druk in de ziekenhuizen, zelf nog wel aan werk toekomen met al die talkshows waar ze elke avond weer een mooie onkostenvergoeding voor het aanschuiven en het verkondigen van hun mening kunnen incasseren.

Ook in Den Haag was de poppenkast weer open. De Tweede Kamer heeft een hele dag en avond gedebatteerd over het wel of niet goed informeren door het, nota bene demissionair, kabinet aan de Tweede Kamer. De uitslag van dit debat lag voor aanvang al vast, maar met 17 partijen, die zich allemaal moeten profileren, duren debatten een beetje lang en is er geen tijd om over de echte problemen in het land te praten.

Inmiddels zijn de terrassen weer open en ook al zit het weer nog een beetje tegen, laten wij met z’n allen ook maar toegeven aan voorspelbaar gedrag zoals de meeste gewoontedieren dat doen. Laten we met z’n allen genieten van de herwonnen vrijheden en doen waar we goed in zijn. Wij zijn sociale wezens die elkaar nodig hebben, met elkaar kunnen lachen en huilen, maar bovenal met elkaar en van elkaar willen genieten.

Ernst de Jong

Gepubliceerd: 2 mei 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×