Nieuwe tentoonstelling in Historische Tuin geopend

Aalsmeer – Afgelopen week werd een nieuwe tentoonstelling genaamd “Toen kweken een ambacht was” geopend door voormalig kweker en hovenier ‘zwarte Jaap’ Spaargaren.

Op een frisse en overzichtelijke manier wordt de rijke historie van het kwekersdorp verteld; vanaf het turfsteken in de 15e eeuw tot de teelt van potplanten en snijbloemen in de zeventiger jaren. Middels een fraai overzicht van vijf eeuwen tuinbouwgeschiedenis wordt de rijke historie van het kwekersdorp verteld en er wordt antwoord gegeven op vragen zoals:

Wat is een ‘platte bak’? Waar stond Aalsmeer om bekend voordat het naam maakte als bloemendorp? En hoe deden kwekers vroeger aan gewasbescherming? Een zeer informatieve tentoonstelling waarbij bezoekers aan de hand van voorwerpen, tekst en veel beeldmateriaal een indruk krijgen van het leven en werk van de Aalsmeerders.

Hans Alderden en Paulien Pannekoek werkten maandenlang aan de nieuwe inrichting, die mede tot stand kwam door een gift van Lionsclub Aalsmeer Ophelia.

Dahlia
Naast de vaste opstelling bevat de tentoonstellingskas een tijdelijke presentatie, die per jaar wisselt. Als eerste wordt hier aandacht besteed aan de dahlia, een bloem die in de Historische Tuin prominent aanwezig is. Het verhaal van de tentoonstelling vormt een introductie op het ‘levende museum’ buiten. Op de 450 meter lange akker lopen bezoekers als het ware terug in de tijd en maken zij kennis met de gewassen die in de Aalsmeers tuinbouw een belangrijke rol speelden.

Steengoed
Ook in het Historisch Centrum in de voormalige stal van boerderij Dahlia Maarse is een nieuwe expositie ingericht. Stichting Aalsmeer geeft hier met de tentoonstelling ‘Steengoed” een overzicht van opgravingen uit de nederzettingen Calslagen (in het huidige Kudelstaart) In vitrines en op grote foto’s worden vondsten getoond die stammen uit de 17e en 18e eeuw. Deze geven een goed beeld van het dagelijks leven in die tijd. De tentoonstelling is ingericht door Maaike Tenhagen en Hans Alderden.

De Historische Tuin aan het Praamplein is wekelijks open van dinsdag t/m zondag van 10.00 to 16.30 uur. Meer info: www.historischetuinaalsmeer.nl.

Gepubliceerd: 29 juni 2021 om 19:41 uur, geschreven door Ernst Jong, de

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×