Restauratie monumentale schoorsteen van voormalige kas Oosteinderweg

De afgelopen drie weken is door schoorsteenrestaurateur Harm Meijer gewerkt aan de restauratie van de schoorsteen aan de Oosteinderweg 53a. De schoorsteen is op 22 september 2020 door het college aangewezen als gemeentelijk monument, op verzoek van de Lokale Erfgoedcommissie.

De 25 meter hoge schoorsteen is gebouwd in 1938 als onderdeel van de installatie voor het verwarmen van kassen waar seringen en rozen werden gekweekt. De in wit metselwerk aangebrachte ‘E’ in de schoorsteen, verwijst naar de opdrachtgever, de heer C.J. Engel.

Wethouder Wilma Alink: ‘Als college vinden wij het belangrijk om monumenten te behouden. Zo houden we de historie van Aalsmeer in ere en levend. Daarom hebben we besloten om, bij wijze van uitzondering, de restauratie van deze schoorsteen voor onze rekening te nemen. Op deze manier kunnen alle Aalsmeerders blijven genieten van deze prachtige schoorsteen.”

Schoorstenen
Aalsmeer staat al vanaf de zeventiende eeuw bekend om zijn boom- en fruitkwekerijen en siergewassen. Tegen het einde van de negentiende eeuw was dit, samen met de veiling, de belangrijkste bron van inkomsten. De honderden schoorstenen die Aalsmeer rijk was, maakten deel uit van een systeem om de kas te verwarmen samen met het ketelhuis en de kolenopslagplaats. De rook, afkomstig van het verbranden van de kolen, kwam door de schoorsteen naar buiten. Door het gebruik van andere brandstoffen in de naoorlogse jaren, zoals olie en aardgas, verloren de schoorstenen hun functie. Sommige werden verwijderd, andere werden niet meer onderhouden, raakten verwaarloosd en stortten uiteindelijk in. Een aantal overleefde dit alles en staat nog fier overeind als stille relicten van het verleden. De schoorsteen aan de Oosteinderweg is hier een zeer fraai voorbeeld van.

Foto: De restauratiewerkzaamheden aan de schoorsteen op de Oosteinderweg 53a

Gepubliceerd: 2 augustus 2021 om 6:00 uur, geschreven door Frederik Tijssen

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×