Column Ernst de Jong: "Kerst 2021"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 45: ‘Kerst 2021’.

Het is nog donker, de gure wind raast om ’t huis. Een witte Kerst is het niet echt geworden, maar van een winterse Kerst is zeker wel sprake. Binnen in het huis heerst een weldadige rust en een gelukzalige ‘vibe’. Er is twee dagen geleden een kindje geboren en terwijl de vader druk in de weer is om het kerstbrood te snijden voor de herders die langskomen met hun lammeren,  is de moeder hun pasgeboren baby aan het voeden. Het blijft toch altijd een mooi tafereeltje hoe zo’n kind tevreden bij de moeder op schoot ligt, voorzien van een hielprikje met ingebouwd COVID vaccin. Een nieuwe telg van de Control Z generatie is geboren. Rekening houdend met het advies van de overheid zullen er maximaal 4 herders op bezoek komen hetgeen goed uitkomt want door de plotselinge lockdown waren veel mensen uit pure verveling gaan hamsteren en was er bij de lokale supermarkt nog slechts één klein kerstbroodje over. De drie wijzen uit het oosten hadden al laten weten dat ze zich eerst wilde laten testen alvorens ze met hun privévliegtuig naar Nederland zouden komen. De normale route over land was hun ten zeerste afgeraden, omdat er bij de Pools- Wit-Russische grens wat ongeregeldheden waren hetgeen zou kunnen leiden tot uitzonderlijke vertragingen. Enfin, als alles goed gaat zullen ze rond 6 januari in het land zijn en zullen ze hun kraamcadeautjes bij het jonge gezin kunnen brengen. Tweeduizend jaar geleden was reizen een hele heisa, maar anno 2021 wordt het er zo langzaamaan ook niet makkelijker op. Het constant veranderen van de regels om het grillige virus het hoofd te bieden, zorgt ervoor dat, als je niet oplet, je de toegang tot een land en zelfs tot een vliegtuig onmogelijk wordt gemaakt. Terwijl de hele wereld op z’n kop staat is er in dit gezin even niets te merken van deze zogenaamde crisissfeer. Alles staat in het teken van het zojuist geboren kind. De zorg vóór en het genieten ván dit nieuwe leven maakt dat de ouders enorm kunnen relativeren en negatieve of onzekere gevoelens even buiten de deur kunnen houden. Dit is nu precies waar Kerst om draait…

Wanneer we ons even zonder de TV kunnen stellen, die toch alleen maar draait om de pandemie, of de langdurige formatie in Den Haag dan wel een tuinfeestje bij Paleis Noordeinde, dan kunnen we wellicht elkaar weer eens zien, aanhoren of vriendschappelijk een arm om iemands schouder slaan. Wij kunnen nog steeds genieten van een zelfgemaakt Kerstdiner vergezeld van een goed glas wijn. Maar laten we vooral genieten van elkaars aanwezigheid. Laten we vooral datgene zoeken wat ons bindt. Laten we elkaar drie dagen aan één ‘boosteren’ met gezelligheid om het vervolgens met Oud en Nieuw nog eens dunnetjes over te doen. Ik wens jullie allen een hele goede Kerst en een gezond Nieuw Jaar.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 26 december 2021 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×