FAM exposeert deel Csizikcollectie op Floriade

Almere – In Almere is vorige week de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 geopend. Het Flower Art Museum uit Aalsmeer exposeert hier 23 topexemplaren uit de Csizikcollectie, een unieke verzameling historische bloemen-en plantenaffiches. De affiches zijn tot en met 9 oktober te zien in The Green House, waarin de Nederlandse tuinbouw zich aan het publiek presenteert.

De deelname aan de Floriade is een voorproefje van de grote Csizikexpositie, die begin volgend jaar in Aalsmeer wordt gehouden. “Onze deelname is een prachtige kans een deel van de Csizikcollectie aan het wereldwijde publiek én aan vakgenoten te tonen. Op de affiches zijn vooral bloemen- en plantententoonstellingen gepromoot, dat past prima bij de Floriade. Ze zijn verzameld door de Hongaarse tuinbouwkundige A.P. Csizik. Hij werkte van 1928 tot 1971 in Aalsmeer, onder meer als bestuurder en arrangeur”, vertelt Constantijn Hoffscholte, operationeel directeur van het Flower Art Museum.

Twee locaties in The Green House
De Csizikaffiches zijn in het auditorium en de corridor van The Green House te zien. In The Green House worden naast de presentatie van de Nederlandse tuinbouw onder meer dertien productcompetities van veertig gewasgroepen (snijbloemen, kamer- en tuinplanten) gehouden. Deze competities worden mede door Stimuflori ondersteund. Deze organisatie, die een fonds beheert van de voormalige Internationale Bloemenvaktentoonstelling in Aalsmeer, steunt ook de grote Csizikexpositie in het Flower Art Museum.

“Csizik was de eerste hoofdarrangeur van de vaktentoonstelling, naast vele internationale evenementen waar hij namens de Nederlandse bloemisterijsector was. Hij was in zijn actieve leven als arrangeur heel belangrijk voor de promotie van Nederlandse bloemen en planten. Een extra link met de Floriade”, aldus Hoffscholte.

Foto: Mariska de Graaf met affiches

Gepubliceerd: 20 april 2022 om 8:01 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×