Column Ernst de Jong: "Westen houdt oorlog in stand'

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 55: ‘Westen houdt oorlog in stand.

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland wordt door het westen in stand gehouden.
Wij zijn ruim drie maanden, meer dan 20.000 doden en wapens ter waarde van vele miljarden verder en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland gaat gewoon door. De wapenindustrie lacht zich een slag in de rondte, want alle wapensystemen kunnen op het slagveld lekker uitgeprobeerd worden en de omzet, vanwege deze enorme vraag aan wapens, stijgt gestaag.

Wanneer wij kijken naar Rusland, dan zien wij een groot land met een dictatoriaal systeem én overal  corruptie op elk niveau. De Oekraïne daarentegen is nog een zeer jonge democratie die met enige regelmaat wankelt. De afgelopen 25 jaar hebben we regelmatig gezien dat het volk in opstand kwam en protesteerden op het Majdan Nezalezjnosti plein tegen z’n eigen leiders. Maar goed, op papier is het een democratie die zich, met vallen en opstaan, hopelijk ontwikkelt tot een volwassen rechtstaat.

Eén ding is zeker, de corruptie in Oekraïne is net zo bloeiend en door alle lagen van de samenleving aanwezig, als in Rusland. Vooralsnog zal Oekraïne geen lid worden van de NATO en, naar mijn mening, ook niet van de EU. Wat we wel zien is een enorme steun, vaak in de vorm van wapenleveranties, aan Oekraïne van met name de Verenigde Staten als ook de Europese landen.

Ik vind het vreemd dat wij beweren dat wij ons afzijdig houden van het conflict tussen beide landen terwijl wij wapensystemen leveren die zonder instructies/coaching ter plaatse niet gebruikt kunnen worden. Zolang wij deze steun verlenen zal de oorlog voortduren en zullen er dagelijks vele mensen omkomen. Slachtoffers waar de landen die wapens leveren, naar mijn mening, net zo verantwoordelijk voor zijn als de twee genoemde strijdende landen.

Ik zou willen pleiten om een eind te maken aan de wapenleveranties en daarmee óók Oekraïne dwingen de weg naar de onderhandelingstafel te zoeken. Gerechtigheid is een groot goed, maar het aantal mensenlevens dat dagelijks wordt opgeofferd om die gerechtigheid te vinden is onevenredig. Ik roep op om een soort Status Quo overeen te komen zodat we niet langer deze zinloze oorlog hoeven te voeren. De twee belangrijkste neveneffecten die we daarmee kunnen bereiken is dat de exporten van granen via de Zwarte Zee hervat kunnen worden zodat hongersnoden, in met name Afrikaanse landen, voorkomen kunnen worden én het tweede neveneffect is dat er niet nog meer wapens naar Oekraïne gestuurd worden die wellicht in de toekomst tegen óns gebruikt gaan worden. Ik herhaal, Oekraïne is een jonge rechtstaat, vooralsnog democratisch, maar dit kan zomaar omslaan en dus kunnen de vrienden van vandaag morgen je vijand zijn.

Gepubliceerd: 29 mei 2022

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×