Integrale actieweek sierteeltsector tegen criminele activiteiten

Aalsmeer – Door de uitstekende infrastructuur is Nederland een logistieke mainport voor heel Europa en ver daarbuiten. De Nederlandse economie floreert mede dankzij deze logistieke sector. De open grenzen, ongehinderde mobiliteit, informatisering en globalisering bieden niet alleen kansen voor ondernemers en inwoners, maar ook voor criminelen. Zij maken gretig gebruik van onze infrastructuur voor het vervoer van hun illegale goederen of gebruiken de sector om hun geld wit te wassen. Ook op de bloemenveiling. In de week van 9 t/m 13 mei vond daarom een actieweek plaats waarin de faciliterende rol die de Nederlandse logistieke en transportsector speelt in ondermijnende criminaliteit centraal stond.

De doelstelling van de actieweek was drieledig: creëren van bewustwording bij ondernemers en medewerkers in de transportbranche, verstoren van de criminele industrie en het versterken van de overheids-informatiepositie

De logistieke sector in Nederland is te groot om alle bedrijven en vrachtwagens te controleren. Kortom: de transportbranche zelf was nodig. Zij weten als geen ander waar het mis is. Door als bedrijf de juiste maatregelen te nemen en alert te zijn op de juiste signalen, kunnen zij bovendien criminele inmenging voorkomen en daarmee de risico’s, die niet onderschat moeten worden, mijden. Tijdens de actieweek, die plaatsvond op het terrein van de bloemenveiling in de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn, werd niet alleen ingezet op het verstoren van criminele activiteiten maar ook op het creëren van bewustwording.

Preventieve en repressieve acties
De TFOC actieweek bestond uit repressieve en preventieve acties, bijvoorbeeld integrale bedrijfscontroles en verkeer. Maar ook preventieve controles op het water, bedrijfsbezoeken en de “coffee with a cop” acties, waarbij vrachtwagenchauffeurs werden opgezocht op verzamelplekken om hen bewust te maken dat ze een kwetsbare functie vervullen in het systeem en daardoor aantrekkelijk zijn voor criminelen.

Bij de actieweek waren verschillende overheidsorganisaties betrokken. Wat kunnen overheidsinstanties, de sierteeltsector én de logistieke en transportsector doen om criminelen te weren en aan te pakken op en rond de bloemenveiling? “Samenwerking, zichtbaarheid én weerbaarheid is het antwoord op die vraag” geeft burgemeester Oude Kotte van Aalsmeer aan. “Vanuit het programma Weerbare Sierteelt zijn al veel goede stappen gezet. Met het in gebruik nemen van het eerste Centrum Weerbare Sierteelt in Nederland op het veilingterrein in Aalsmeer zijn we visueel ook zichtbaar én aanspreekbaar als publieke en private partners voor de gehele sierteelt maar ook de logistieke sector. Alleen door samen zichtbaar en weerbaar te zijn kunnen we robuust en structureel een integere sector bevorderen en ondermijning tegengaan. Ik ben dan ook zeer verheugd met deze groeiende inzet van en samenwerking met de diverse landelijke diensten” aldus burgemeester Oude Kotte.

Gepubliceerd: 13 mei 2022 om 20:53 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×