Zonne-energiecoöperaties zoeken grote daken

Aalsmeer – Het Servicepunt Energieadvies Aalsmeer zoekt organisaties en bedrijven die hun dak ter beschikking willen stellen aan energiecoöperaties in Aalsmeer. Energiecoöperaties zorgen er voor dat mensen die zelf geen geschikt dak hebben, kunnen meedoen aan een coöperatief zonneproject. Zo kunnen zij toch duurzame energie opwekken. Bedrijven of organisaties kunnen hun dak hiervoor aanbieden. Bijvoorbeeld omdat zij zelf niet het hele dak nodig hebben voor zonnepanelen of vanuit een maatschappelijk oogpunt en verbinding met de samenleving.

De energiecoöperatie regelt de subsidieaanvraag, doet de investering, zorgt voor het werven van leden, het aanbesteden en laten plaatsen van de zonnepanelen en de verzekeringen. Een energiecoöperatie heeft geen winstoogmerk. De opbrengst gaat naar de leden. De dakeigenaar wordt gevraagd het dak 15 jaar ter beschikking te stellen, eventueel tegen een kleine vergoeding. De dakeigenaar kan zelf ook deelnemen door te investeren in panelen. Het dak moet minimaal 325 m2 zijn en er moet geen groot onderhoud nodig zijn de komende 15 jaar.

Wilgenstroom zoekt tweede dak
In Aalsmeer hebben bewoners van de Wilgenlaan de coöperatie Wilgenstroom opgericht. Na een uitvoerig programma van isolatiemaatregelen, wil een aantal bewoners gezamenlijk investeren in een zonnepanelenproject. Een ondernemer heeft aangeboden dat zij het dak van zijn bedrijfspand mogen gebruiken. Tegen een kleine vergoeding kunnen zij daar voor 20 jaar 400 zonnepanelen neerleggen. De deelnemers aan de energiecoöperatie doen de investering en ontvangen de opbrengst. Een deel van het dak wordt gebruikt voor zonnepanelen voor de ondernemer. De belangstelling voor deelname is zo groot dat de coöperatie nu al op zoek is naar een tweede dak in Aalsmeer.

Ook een grote Vereniging van Eigenaars (VVE)van een appartementencomplex in Aalsmeer start een coöperatief project. Op het dak passen zo’n 220 zonnepanelen, naast de panelen die de VVE zelf al had gelegd. De bewoners van de appartementen kunnen als eerste hun belangstelling doorgeven voor de zonnepanelen. Als er ruimte overblijft, mogen andere buurtbewoners deelnemen.

Gemeente stimuleert energiecoöperaties
Speerpunt van de gemeente is zonne-energie op daken stimuleren. Geïnteresseerde bedrijven en organisaties kunnen een gratis quickscan zon op grote daken aanvragen. Ook inwoners die zelf een energiecoöperatie willen starten, kunnen terecht bij het Servicepunt Energieadvies. Meer informatie:  servicepuntenergieadvies@aalsmeer.nl en www.aalsmeer.nl/servicepuntenergieadvies.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 27 juni 2022 om 22:49 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×