Iepenziekte slaat toe bij drie iepen aan de Dreef

Aalsmeer – Bij drie gemeentelijke Iepen aan de Dreef in Aalsmeer is onlangs iepenziekte geconstateerd. Hierbij moet altijd snel worden gehandeld om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Daarom zijn deze bomen inmiddels verwijderd. In het najaar worden er nieuwe bomen op deze plaats geplant.

Zieke bomen worden direct weggehaald om aantasting van gezonde bomen te voorkomen. Zo ook de drie bomen aan de Dreef. De gemeente Aalsmeer hanteert een groen-voor-groen beleid. Dit betekent dat er voor elke gekapte boom een nieuwe terugkomt. In het najaar wordt gekeken welke nieuwe bomen er op deze locatie worden herplant.

Iepenziekte
Iepenziekte is een schimmelinfectie waardoor een boom snel afsterft. Doordat de boom bij het binnendringen van de schimmel direct zijn houtvaten ter hoogte van de infectie afsluit, krijgt dit deel van de boom geen vocht en voeding meer. Het aangetaste deel sterft hierdoor snel af, maar de schimmel woekert door in de boom. Binnen veertien dagen sterft de hele boom. De iepziekte verspreidt zich gemakkelijk van aangetaste naar gezonde bomen. Dat gebeurt door iepenspintkevers die de schimmel dragen en door wortelcontact van iepen onderling.

Gepubliceerd: 27 juni 2022 om 22:40 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×