Column Jack Muller: 'Ons Gerrit'

Jack Muller, beter bekend als Mister Jack, is geboren in de gemeente Bloemendaal anno 1962 op de verjaardag van zijn moeder. Muzikant, auteur, eigen ondernemer, momenteel met vervroegd pensioen. Jarenlang met veel plezier op de Oosteinderweg gewoond, maar nu woonachtig in Rijsenhout. Schrijver van proza, columns, liedjes, kinderboeken en diversen boeken. Deze week Jacks derde column: ‘Ons Gerrit.

Ik heb vele goede eigenschappen (vind ik zelf) en één daarvan is dat ik ontelbaar veel mooie herinneringen bewaar in mijn hoofd. De kwade zijn er ook, maar die vind ik zo onbelangrijk dat ik die als oud vuil ergens ver weg verborgen houd. Het neemt trouwens nauwelijks ruimte in beslag.

Ik kwam hem tegen in een klein, doe het zelf zaakje, waar ik minstens drie keer per week kwam voor een kleinigheid. Daar stond hij, een boom van een kerel die ik vaag herkende. Waarschijnlijk één van de vele muzikanten uit de studio van Schild waar wij zelf repeteerden toentertijd en ik regelmatig iets kwam inmeten of afleveren.

Na het afrekenen liep hij mij bijna ondersteboven, al hing ik half in een stelling. Na een vriendelijk sorry en ”Jij bent toch de drummer van..?”, herkende ik hem. Hij repeteerde naast ons in een wat suffe bruiloftsband met nota bene een drummer op een elektronisch drumstel. En waar wij als ongestructureerde rockers, altijd wel iets kwamen lenen. Suiker of koffiemelk, een snoertje of een batterij. Zij hadden hun zaakjes wel op orde.
Ik vroeg hem hoe het ging in het bruiloft en partijen circuit, maar de band was alweer ter ziele zei hij. Voor ik er erg in had flapte ik het eruit: ”Dan kom je toch bij ons spelen man, da’s pas echte muziek“.

De volgende maandagavond stond hij al opgesteld met zijn keyboard voor wij er überhaupt waren. Het enthousiasme was groot, de kennis wat minder. Van al ons repertoire kon hij eigenlijk niets, terwijl het meeste toch hoog in de regionen van de top 2000 stond. Top 2000? Ja, van de Rolling Stones had hij wel eens gehoord. Ik dacht eerst dat hij ons in de maling nam, maar Gerrit kwam echt van een andere planeet.
Gerrit werkte keihard en in een mum van tijd kreeg hij onze verlangens onder de knie. Wij groeiden, mede door hem, uit naar mijn inziens het hoogtepunt van de band. Muzikaal hadden we genoeg en daar wordt een band alleen maar beter van.

En als ik zo terugkijk op die hele periode met Gerrit, kan ik alleen maar concluderen dat zijn hart net zo groot was als zijn lijf. Een lieve man, maar met een zeer uitgesproken mening. Ik hou d’r van.

En nu is dat grote hart hem veel te vroeg fataal geworden.
Ik kwam hem nog regelmatig tegen in de supermarkt en we maakten altijd nog een praatje. Hij was zowaar nog groter geworden en ik vroeg hem of hij aan het solliciteren was voor GVR, u weet wel de Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl. Eigenlijk was hij dat al, een GVR.

Hoeveel oudjes had hij in de loop der jaren wel niet blij gemaakt op de bejaardensoos met zijn muziek. Hoeveel bruiloften en partijen had hij wel niet opgeleukt. En wat liet hij een hoop mensen verbaast kijken toen hij zich ineens als een ouwe rocker ontpopte.
De orgelman, de accordeonist, de keyboard player, de pianoman, ons Gerrit.

Wijd en zijd bekend in Aalsmeer en omstreken. Het was een eer om met je gespeeld te hebben.

Rust zacht GVR.

Mister Jack

Gepubliceerd: 3 juli 2022 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×