Aalsmeerbaan weer in gebruik

Schiphol – U zult het ongetwijfeld al gemerkt hebben: de Aalsmeerbaan is vanaf vandaag weer beschikbaar voor startend vliegverkeer. Na testen met het landingssysteem volgende week is de baan naar verwachting inzetbaar voor landend verkeer bij goed zicht. Dat is eerder dan oorspronkelijk gepland. De komende periode worden er testen uitgevoerd aan de landingssystemen, zodat de baan hierna ook weer veilig als landingsbaan in gebruik kan worden genomen. Aan de Aalsmeerbaan is sinds begin april groot onderhoud uitgevoerd, zodat de start- en landingsbaan in goede conditie is en blijft.

In de onderhoudsperiode is het asfalt op het grootste gedeelte van de Aalsmeerbaan vervangen. Dat is een oppervlakte van maar liefst 50 voetbalvelden. In het asfalt zijn 1650 nieuwe ledlampen en 50 kilometer bekabeling aangelegd. Op het nieuwe asfalt is aan een totale lengte van 17 kilometer aan markeringen op de baan geschilderd. Daarnaast zijn deels de hemelwaterputten en –leidingen rond de baan gerepareerd, gereinigd en vervangen.

Niet landen bij slecht zicht
Na diverse meetvluchten kan er een periode alleen geland worden op de Aalsmeerbaan bij goed zicht. Om te kunnen landen bij beperkt of slecht zicht moeten de nieuwe landingssystemen namelijk eerst 30 dagen goed werken volgens de internationale veiligheidseisen. Naar verwachting is de Aalsmeerbaan eind augustus in alle zichtomstandigheden inzetbaar als landingsbaan. In deze periode kan bij beperkt zicht een andere baan worden ingezet als landingsbaan. Vliegverkeer kan wel onder alle zichtomstandigheden vertrekken van de Aalsmeerbaan

Foto: Schiphol NV

Gepubliceerd: 2 juli 2022 om 23:03 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×