Column Ernst de Jong: 'De 3e dinsdag van september'

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 63: ‘De 3e dinsdag van september‘.

Aanstaande dinsdag is het weer zover. De volksvertegenwoordigers van de 1e en 2e kamer mogen uit de mond van de Koning horen wat er in Nederland en in de wereld aan de hand is en hoe het beleid er de komende jaren uit zal zien. Voor onze Koning, die nog wel eens ongemakkelijk of stotterend overkomt, is dit geen gemakkelijke opgaaf, zeker niet na de fantastische performance van Maxima in Amerika. Ze reageerde spontaan in zowel Engels als ook in het Spaans naar de menigte in Castro (CA – USA). Het ging haar met alle flair en zelfbewustzijn ogenschijnlijk nogal eenvoudig af. Maar goed onze Koning Willem, voormalig Prins Pils en nog steeds enthousiast supporter en bezoeker van grote sportevenementen, zal het er dit keer ook wel weer netjes vanaf brengen met natuurlijk Koningin Maxima aan zijn zijde. Omdat we van Mark Rutte na 12 jaar wel ongeveer weten wat hij wil gaan zeggen in de jaarlijkse Troonrede, heb ik geheel vrijblijvend een klein opzetje gemaakt voor onze Koning, misschien kan hij het nog gebruiken.

Leden van de Staten-Generaal,

Al ruim een half jaar woedt er een verschrikkelijke oorlog die Rusland is begonnen op Oekraïens grondgebied. Het aantal mensenlevens die dit, aan beide zijden, elke dag weer kost, is met geen pen te beschrijven. Jonge mensen worden door hun leiders, vaak geheel tegen hun wens in, van hun gezinnen gescheiden en naar het front gestuurd om te strijden voor Volk en Vaderland.

Het vreemde van deze oorlog is dat deze zich afspeelt op Oekraïens grondgebied, maar geheel door “ons” of beter gezegd “het westen” wordt betaald.
De hogere prijzen die wij met name voor olie en gas aan Rusland betalen, al dan niet via China of Turkije, zijn ruimschoots voldoende om de oorlog te financieren. Daarnaast kan ook Oekraïene op “ons” rekenen door middel van financiële ondersteuning, wapens en andere vormen van support. Het uitgangspunt hiervoor was: ,,Ieder land moet zich kunnen verdedigen.” (je vraagt je soms af of er andere regels gelden op een continent als Afrika?)

U voelt hem vast al aankomen beste leden van de Staten Generaal. Door al die kosten die wij in Oekraïene maken en mede door de hogere energiekosten die wij Rusland moeten betalen, belanden wij in een recessie en is er sprake van een crisis. Er zal dan ook de komende jaren wellicht minder geld beschikbaar zijn om de Groningers te compenseren, de mensen in de Medische Zorg een salaris te geven wat van deze tijd is, danwel de gedupeerden van de Zorgtoeslag recht te doen voor de geleden schade. De woningnood zal ook nog wel een tijdje duren.

Het is even niet anders, ik zeg dus proost en lang leve ons gave landje. Hoera, hoera, hoera.

De kans dat onze koning deze versie zal gebruiken acht ik als zeer waarschijnlijk. Mocht hij echter toch bang zijn voor de reactie van Mark Rutte, in de trant van:,,Majesteit, wat hebt U met de versie van de Troonrede gedaan zoals deze is geschreven door het kabinet?”, dan kan Koning Willem naar goed Haags gebruik antwoord geven dat hij het echt niet meer weet en er geen actieve herinnering meer aan heeft waar deze is gebleven.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 18 september 2022 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×