Historische film over Bloemencorso op TV

De historische film van september gaat, hoe kan het ook anders, over de geschiedenis van het Bloemencorso. De film van 40 minuten en gemonteerd door Dick P. van der Zwaard, wordt vrijdag 9 september om 11.00 uur en zaterdag 10 september om 13.00 uur uitgezonden via TV Aalsmeer op kanaal 12 van Caiway.  Het interview hierover door presentator Jan van Veen is te beluisteren op zowel Radio als TV Aalsmeer tussen 12.00 en 13.00 uur.

Een belangrijke vorm van  bloemenpromotie was het Aalsmeerse Bloemencorso. Het begon als een plaatselijke bloemenoptocht die op 3 september 1931 voor het eerst uitreed. Het corso van 1933 had een speciaal tintje: de auto’s werden in Amsterdam versierd. Bijzonder was dat kinderen op de Dam bloemen overhandigden aan het koninklijk paar. Daarna reed de corsostoet door naar Aalsmeer. Het eerste naoorlogse corso was op 7 september 1948, gevolgd door de oprichting in 1949 van de Stichting Bloemencorso. Het corso met praalwagens en luxe wagens, afgewisseld door muziekkorpsen en majorettegroepen reed van Aalsmeer naar Amsterdam.

Tot en met 1960 sloot het Stadionspel hierbij aan met onder meer bloemmozaïeken van o.a. knolbegoniabloemen en medewerking van beide Aalsmeerse gymnastiekverenigingen. Een belangrijk onderdeel van het bloemencorso vormde de rondgang door het Olympisch stadion. Na 1960 werden de wagens getoond middels een defilé op de Dam in Amsterdam. In 2007 reed het corso voor de zestigste en laatste keer naar Amsterdam. Hierna is er nog een poging gedaan om het corso weer op te starten maar dit is niet gelukt. Tenslotte waren er in 1985 en 1990 twee Aquacorso’s tijdens de festiviteiten van ‘Sail Amsterdam’, waarbij oude stoomboten met bloemen werden versierd.

Als de film van de maand september is het corsodefilé te zien op de Dam in Amsterdam, een corso met het thema ‘Dances with Flowers’ uit 1995.

Foto: Bloemencorso (still uit Film van de Maand september)

Gepubliceerd: 6 september 2022 om 11:30 uur, geschreven door Ilse Zethof

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×