Red Ball Express 2022 'The 20th Edition'

Aalsmeerderbrug – Op zaterdag 24 september wordt de 20e editie van de Red Ball Express verreden, een jubileum rit. Deze rit van 80 kilometer met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog vertrekt en eindigt bij het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug. De route leidt langs markante en historisch belangrijke plaatsen in de Gemeente Nieuwkoop en de omgeving, zoals de plaats waar de Fokker D.XXI Nr. 229 op 11 mei 1940 na een luchtgevecht is neergestort en de plaats waar een V1 neerkwam op 500 meter van de bebouwde kom. Ook in de buurt van Nieuwkoop landde Jos Gemmeke, geheim agente van het Bureau Bijzondere Opdrachten, aan haar parachute voor een opdracht achter vijandelijke linies. Verder gaat de rit langs een aantal andere historisch belangrijke punten.

Teylersplein in Nieuwveen
De rit gaat verder langs de crashplaats van een de Havilland Mosquito nachtjager tussen Aarlanderveen en Nieuwkoop. Rond 15:30 uur is er een tussenstop op het Regthuysplein in Nieuwkoop voor een korte plechtigheid. De rit voet verder langs het huis aan de Westeinderplassen waar onlangs een benzinevat van de Kriegsmarine is opgegraven. In Aalsmeer leidt de route langs het gemeentehuis waar een gedenksteen hangt met de namen van elf slachtoffers die tijdens de oorlogsjaren in de gemeente zijn gevallen. Vandaar gaat de rit weer terug naar het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45.

Bezoekers zijn welkom om het vertrek vanaf het Fort bij Aalsmeer mee te maken. Dat zal om ongeveer 10.30 uur zijn. Ook zondag 25 september is het museum open. Dan zal een aantal voertuigen voor het fort gebouw zijn opgesteld. Eveneens is er een kampement met tenten op het fortterrein te bezichtigen.

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd in het fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM te Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout. Het museum is geopend op zaterdag en iedere 2e zondag van de maand van 10.30 tot 16.30 uur.

Foto: eigen foto

Gepubliceerd: 7 september 2022 om 7:54 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×