Aalsmeerse huishoudens gemiddeld boven verbruiksplafond

Aalsmeer – In slechts vier Noord-Hollandse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik onder de 1200 kuub (m³) en 2900 kilowattuur (kWh) die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond. In nog eens 22 gemeenten is alleen het gas- of elektriciteitsplafond toereikend. In Aalsmeer lag het gas- en stroomverbruik boven het prijsplafond. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.

In bijna de helft van de gemeenten gebruiken huishoudens dus gemiddeld meer gas en stroom dan de maxima die door het kabinet worden ingesteld. Een hoog gasverbruik heeft daarvan de grootste invloed op de energierekening. De villagemeenten Laren, Blaricum en Bloemendaal vormen daarbij – niet geheel verrassend – de uitschieters met een gemiddeld jaarverbruik van meer dan 2000 m³ in 2021. Bij de huidige energietarieven komt dat neer op minimaal 1570 euro aan extra energiekosten buiten het prijsplafond. In Aalsmeer lag gemiddelde gasverbruik in 2021 op 1410 m³ en dus boven het prijsplafond.

Aalsmeer boven het stroomplafond
Waar het qua gasverbruik dus problematisch gesteld is, ligt het gemiddelde stroomverbruik in veel Noord-Hollandse gemeenten wel onder het verbruiksplafond van 2900 kWh per jaar. In totaal geldt dit voor 21 gemeenten. In Aalsmeer ligt gemiddelde stroomverbruik in 2021 met 3150 kWh boven het plafond. De vier gemeenten die binnen de grenzen van zowel het gas- als stroomplafond blijven zijn Amsterdam, Alkmaar, Diemen en Purmerend.

Verschillen met landelijke gemiddelden
Landelijk gezien ligt in zes op de tien gemeenten het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar. De Noord-Hollandse gemeenten doen het ten opzichte van de rest van Nederland nog bovengemiddeld goed.

Vaste prijs binnen verbruiksplafond
Het is voor veel Noord-Hollandse huishoudens de komende periode desondanks zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waardes betaal je wel de – vaak hoge – prijzen uit je energiecontract. Volgens Zonneplan wordt inzicht in het energieverbruik het komende jaar dan ook belangrijker dan ooit.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 19 oktober 2022 om 23:48 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×